Újdonságok a szimuláció és az adatkezelés területén

Látványos újítások a SOLIDWORKS Simulation használatában

2016. november 14., hétfő, 19:48

Címkék: cad SOLIDWORKS 2017 SOLIDWORKS Simulation szimuláció szimulációs szoftver tervezői szoftver

Az idei évben a SW Simulation a felhasználói felületet tekintve és a motorháztető alatt is jelentős fejlődésen ment keresztül.

Az utóbbira példa, hogy fejlesztették az ívhossz eljárást a nemlineáris statikai szimulációban, az ilyen típusú feladatokat már áthatásmentes (No Penetration) kontaktust használva is le tudjuk futtatni, 3D és 2D egyszerűsített esetben egyaránt. A megoldók teljesítménye bizonyos feladatokban egyébként is növekedett. Ezen felül a kiosztott szimuláció lehetőségével tovább tudjuk gyorsítani a számításokat: egy kis segédprogram telepítése után a SOLIDWORKS-szel nem rendelkező számítógépekre is kiküldhetők ezek az időigényes feladatok a céges hálózaton belül.

A megoldók automatikus kiválasztásán is javítottak, így a feladatnak jobban megfelelő opcióval dolgozik a szoftver. A felhasználói beavatkozás szükségességét csökkenti a rúdelemek csomópontjainak automatikus frissítése, valamint hogy a megoldó problémák esetén előre megadott beállításokat követ, így nem akad meg feltétlenül a számítás.

A külpontos terhelés és tömeg immár rúdelemeknél is elérhető. A dinamikai analízisek kiértékelése gyorsabb lett, de fejlesztések történtek a hálózás, a kvadratikus tönkremeneteli kritériumok (Tsai-Hill, Hoffmann, Tsai-Wu és legnagyobb feszültség kritériumok) terén is.

A kezelőfelület kapcsán látványos újítás a szimulációs eredmények és a (számításban részt nem vevő) komponensek együttes megjelenítése. Javítottak az egyszerűsített kötőelemek megjelenítésén, több számítás eredményeinek összehasonlításán és a plottolási lehetőségeken. Új eszköz segít a feszültség-szingularitás és – koncentráció megkülönböztetésében.

A SOLIDWORKS fejlesztése során nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználói visszajelzésekre. Nemcsak a viszonteladói hálózat tagjai, hanem felhasználók is leadhatnak javaslatokat új funkciókra, alternatív megoldásokra, melyeket a többi felhasználó szavazatával támogathat. A folyamat egy kiemelet eleme a nagyszabású SOLIDWORKS World rendezvényhez kapcsolódó „javaslatverseny”, ahol a legnépszerűbb 10 ötletet a showműsor keretein belül mutatják be. Bár a legutóbbi alkalommal az elitbe nem jutott be, a statikus szimulációs projektek más típusú projektté alakítása kollégánk kezdeményezésére került be az idei szoftververzióba. A lehetőség akkor lehet különösen hasznos, ha a szilárdságtani vizsgálatot az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva végezzük, vagy ha egyszerűen szükség van egy statikus szimuláció eredményeire a továbbhaladáshoz.

A Flow Simulation áramlástani szimulációs modullal már többparaméteres optimalizálás is elvégezhető. A posztprocesszálás gyorsabb lett, és a grafikonok a modelltérben is megjeleníthetők. A tranziens számítások esetében meghatározott paraméterek mentésével csökkenthető az eredményfájlok mérete, és a kiértékelés során az időbeli változások követése is gyorsabb az új eszközök használatával.

Érdekes újdonság, hogy egy magasabb szintű modell (pl. összeállítás) vizsgálatához a beépített alacsonyabb szintű komponens (pl. alkatrész) szimulációs projektjéből közvetlenül vehetünk át már megadott paramétereket.

 

Hatékonyabb adatkezelés és jobb integráció

A SOLIDWORKS PDM, adatkezelő szoftverének egyik legnagyobb újdonsága, hogy mostantól lehetőség van a legújabb verzió felülírására, így nagyban csökkenthető az archívumok száma. A megfelelő jogosultságokkal pl. egy esetleges elírás, vagy verziófrissítés estén nincs szükség újabb fájlverzió létrehozására.

Office, valamint DWG és DXF fájlok automatikus konvertálásához a továbbiakban nincs szükség SOLIDWORKS-re, az új PDM-es beépülő elem az Office és DraftSight programokat fogja felhasználni a konvertáláshoz.

A PDM feladatai közé bekerült a 3D-s MDB PDF automatikus készítése is, ami nagyban növeli a PDM és MBD (modell alapú tervezés) integrációját.

Könnyebbséget jelent, hogy mostantól nem okoz majd problémát a szerver és kliensszoftver közötti javítócsomag eltérés, így a PDM-es kliensgépeket nyugodtan lehet frissíteni a SOLIDWORKS-szel együtt és a szerverrel csak később kell foglalkozni.

Több telephellyel rendelkező vállalatok számára jó hír, hogy lehetőség lesz másodlagos, szinkronizált PDM adatbázisok létrehozására, amivel növelhető a telephelyek közötti kommunikáció sebessége.

A SOLIDWORKS Composer talán legnagyobb újítása az Animation Library , amely segítségével hatékonyan és gyorsan lehet animációkat létrehozni mint pl. alkatrész be- és kiszerelés, csavarozás, figyelmeztetések stb.

A SOLDIWORKS Inspection SOLIDWORKS-ös beépülő moduljában lehetőség lesz manuális tételszámozásra is, ami nagyobb szabadságot ad a minőségellenőrzési dokumentumot készítése során. Az is beállítható, hogy bizonyos tételeket a rendszer soha ne sorszámozzon újra, így új tétel hozzáadása, vagy törlése esetén a már meglévő azonosítók változatlanul maradhatnak.

Az idei év újdonságai jól mutatják, hogy a szoftver fejlesztői a felhasználók igényeit szem előtt tartva olyan új funkciókkal bővítették a SOLIDWORKS 2017-es verzióját, amelyek megkönnyítik a szoftverkezelését, így a mérnökök csak a tervezésre és a termékfejlesztésre összpontosíthatnak.

Hetyei Csaba hetyei.csaba@eurosolid.hu

Szatmári Tamás szatmari.tamas@eurosolid.hu

Svébis Zoltán svebis.zoltan@eurosolid.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek