Szerszámgépipari trendek

Az AMB kiállítói innovációi

2014. szeptember 03., szerda, 18:55

Címkék: energiahatékony gépgyártás hibridizáció szerszámgép szimuláció szoftver

Az AMB évében a szerszámgépgyártók és partnereik számára az ipar 4.0 és a hatékonyság növelés jelentik a kulcskérdést.

A szerszámgépipar számos, az ügyfelek beruházási döntéseit nagymértékben befolyásoló fejlődési iránnyal néz farkasszemet. Az ipar 4.0 és a hatékonyság növelés dominanciája mellett olyan témák is előkerülnek, mint a gépek hibridizációja, az informatikai biztonság, a gépperifériák növekvő intelligenciája és a teljes megmunkálási folyamat szimulációja. A válaszokat talán a szeptember 16-20. között Stuttgartban tartott AMB Nemzetközi Fémipari és Fémmegmunkálási Szakkiállítás adja majd meg.

 

Akár 60 százalékkal könnyebb: a Schunk Rota-S flex manuális tokmány 2014-ben iF Design Award díjat nyert

(Fotó: Schunk)


Ipar 4.0: a komplexitás egyszerre kihívás és lehetőség

A negyedik ipari forradalom témaköre változatos és interdiszciplináris. A gépipari tudás mellett az ipar 4.0 bevezetése elektrotechnikai, információs és kommunikációs ismereteket is feltételez. Szervezeti szinten pedig további területek, pl. a munkaszervezés, a technológiai fejlesztés, a karbantartás, a technológiai korszerűsítés és a képzés is górcső alá kerülnek. Mindez felhasználói és szolgáltatói oldalról is nagy kihívást jelent a vállalatok számára, de a nagyobb termelékenység, vagy a kapcsolódó szolgáltatások révén a versenyelőny is megszerezhető. Dr. Nils Schmid, Baden-Württemberg gazdasági és pénzügyminisztere szerint az ipar 4.0 egy termelési megatrend, amely során „a különböző iparágak intelligens együttműködése optimális értékláncokat és nagyobb mértékű erőforrás-hatékonyságot hoz létre. Főleg az új munkakörnyezetre, a biztonságra, a szabványosításra és az új üzleti modellekre érdemes fókuszálni.”

Mindezzel az AMB kiállítói is egyetértenek. Holger Langhans, a Walter Multiply igazgatója meggyőződése szerint „csak az intelligens termeléssel rendelkező vállalatok lesznek képesek a szükséges minőség, rugalmasság és rendelkezésre állás globális biztosítására. Pontosan ennek elérésén dolgozunk jelenleg.” Dr. Niklas Kramer, a Komet Group GmbH K+F vezetője a felhő szerepét emelte ki: „a digitális és hálózatos gyártás ideális megoldásokhoz vezethet. A közösségi intelligencia új üzleti modelleket hoz létre és ez Németország, mint termelési helyszín számára kulcsfontosságú tényező.”

 

Esztergálás és marás egy gépben: a Hermle C 42 és C50 U megmunkáló központok az integrált körasztal révén egy befogással komplex esztergálási és marási műveleteket végrehajtására képesek.

(Fotó: Hermle)


Energiahatékonyság: az első siker csak a kezdet

A mannheimi Centre for European Economic Research (ZEW) szakértő szerint az energia hatékonyabb felhasználására tett erőfeszítések sikeresek voltak, mivel 1995 és 2007 között világszerte 18 százalékkal növekedett az energiahatékonyság. Ehhez a növekedéshez a legtöbb országban már a jobb technológiák is jelentős mértékben hozzájárultak, de ez még csak a startpisztoly eldördülését jelenti a kutatók számára. A tudósok már az interdiszciplináris alapon optimalizált „Eta-gyár” kifejlesztésén dolgoznak, ahol az épületek, az épületgépészeti infrastruktúra és a termelő berendezések egymással tökéletes harmóniában működnek együtt. A gépeknél keletkezett hőt pl. termikusan tároljuk annak érdekében, hogy egy másik helyen és időben újrahasznosítsuk. A projektben az AMB kiállítói közül pl. a Bosch Rexroth AG, a Grob-Werke GmbH & Co. KG, a Gebr. Heller Maschinenfabrik GmbH, a MAG IAS GmbH és a Siemens AG vesz részt.

Könnyűszerkezet: még újak számít a gépgyártásban

Figyelni kell az egész képre, az ördög mégis a részletekben rejlik. A könnyűszerkezetes megoldások pl. már nemcsak a mozgatás, hanem egyre növekvő mértékben a gépipar területét is eluralják, ami érthető olyan rendkívül dinamikus folyamatok esetében, amikor nagy tömegeket kell a lehető leggyorsabban megmozdítani, majd újra lelassítani. A Karlsruhe Institute of Technology szakemberei pl. szénszálas erősítésű műanyagból készítettek szánokat, amelyek nemcsak könnyebbek az acélból készült megfelelőiknél, de vibrációs viselkedésük tömeg hozzáadásával változtatható is, így a normál frekvencia befolyásolható és a gép hatékonysága növelhető. Prof. Dr.-Ing. Jürgen Fleischer véleménye szerint a megfelelő komponensek kb. öt éven belül elérhetővé válnak.

Az EMUGE-Franken GmbH & Co. KG könnyű tokmányai viszont már most is elérhetőek. Friedrich Schmauss vezető formatervező elmondása szerint szén és acél keverékét használták fel. Az eredmények meggyőzőek: az adott alkalmazásban a súly 460-ról 130 kg-ra, az éves energiafogyasztás 22.470 kWh-ról mintegy 4000 kWh-ra csökkent, a maximális sebesség pedig csaknem megháromszorozódott. Uwe Zoller, értékesítési menedzser szerint a könnyűszerkezetes megoldások iránti igény egyre gyakrabban merült fel az ügyfelek részéről. Markus Michelberger, a Schunk GmbH & Co. KG tokmányrendszerekért felelős értékesítési menedzsere azonban szkeptikus a szén felhasználása tekintetében, mivel szerinte a kompozitok nem érik el a kellő stabilitást ahhoz, hogy „az acél esztergatokmányokhoz hasonlóan nyeljék el a hagyományos megmunkálási műveleteknél jelentkező nagy statikus és dinamikus terheléseket.” Mindazonáltal a Schunk is a súlycsökkentés pártján van. Michelberger elmondása szerint az edzett acélból készült könnyű esztergatokmányok minimalizálják az energiafogyasztást és kitűnő eredményeket mutatnak a biztonság, a pontosság és az élettartam szempontjából.

 

EMUGE tokmány speciális karbon burkolattal: könnyű súly és kis radiális eltérések

(Fotó: EMUGE-Franken)


i-szoftver: megkönnyíti a működést

Szerszámgépeket egyre több területen alkalmaznak. A Datron AG néhány évvel ezelőtt vezette be a fogászati ​​laboratóriumokban használatos D5 maró- és köszörű megmunkáló központot. Aktuális példa a GF Agie Charmilles az orvostechnológia, ill. az óra- és ékszeripar számára ajánlott Mikron HSM 200U precíziós szerszámgépe is. A lehetőségek számának növekedésével párhuzamosan azonban a felhasználóbarát működés kérdése is előtérbe kerül. Itt érdemes megjegyezni, az exportorientált európai szerszámgépipar csak néhány régióban számíthat hasonlóan jól képzett munkavállalókra. A Datron már felkészült erre: a D5 app-alapú operációs filozófiával készült és Apple iPad-on keresztül is vezérelhető. Az úgynevezett „i-szoftver” divattá vált. A Celos bemutatásával a DMG Mori is belépett az Apple teremtette stílus világába, de sokkal tovább ment, mint a Datron. A cég nem kevesebbet ígér, az „ötlettől a késztermékig” tartó teljes folyamat leegyszerűsítését és felgyorsítását. A tényleges előnyök olyan alkalmazásokból fakadnak, mint a Job Manager, vagy a Job Assistant, amelyek segítik az operátort az új termelési feladatok hálózatba integrált tervezése, előkészítése, optimalizálása és szisztematikus megvalósítása során.

 

Az app-alapú új Celos felhasználói felület olyan intuitív módon használható, mint egy okostelefon.

(Fotó: DMG Mori)


Hibridizáció: mindenből a legjobbat

Egy másik tendencia a különböző folyamatok egyazon gépbe történő kombinálása. Aktuális példa erre a Maschinenfabrik Berthold Hermle AG MT (maró-esztergáló) technológiája. Az MT öttengelyes megmunkáló központok új verziói, a C 42 U dynamic és a C 50 U dynamic integrált körasztaluk révén egy befogással komplex esztergálási és marási műveleteket végrehajtására képesek. Udo Hipp marketing vezető: „az MT koncepció különlegessége, hogy az esztergálás az NC körasztal beállításával 0° és 90° között bármilyen helyzetben elvégezhető, így nagyon rövid esztergaszerszámok is használhatóak. A Hermle még egy lépéssel tovább ment a generatív MPA folyamat öttengelyes megmunkáló központokba történő integrálásával. A fémpor termikus befecskendezésével nagyméretű komponensek állíthatók elő szinte bármilyen belső geometriával. A bevonatolás és a vágás tehát egy géppel, egyetlen befogás során végezhető el.”

Egyre fontosabb a szimuláció

A hibridizációval párhuzamosan nő az elvárás a munkavállalók felé is, így arra is meg kell találni a választ, hogy a kiegészítő funkciókat a felhasználók hogyan tudják gazdaságosan és nyereségesen használni. A hagyományos tervezési módszerek és bevonási folyamatok már nem képesek követni az új gépkoncepciók által támasztott igényeket, mert a multi-technológiai forgácsoló eljárások tervezése és végrehajtása a sorrend- és szerszámtervezést, valamint komoly programozást is tartalmazza. Manuális úton ezt szinte lehetetlen elérni. Szükség van tehát a megmunkálás 3D szimulációjára és a sorrend teljesen hiteles bemutatására.

A szeptemberi AMB-n több mint 90 000 látogatónak mintegy 1300 kiállító mutatja be fejlesztéseit a forgácsolástechnika, a precíziós megmunkálás, a befogórendszerek, a CAD/CAM/CAE eszközök, a munkadarabok mozgatása, valamint a mérőberendezések terén.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek