SimDay 2012 Szimulációs Konferencia

Okos variációk a gyorsabb tervezésre és prototípus készítésre

2012. október 05., péntek, 07:00

Címkék: Autodesk MSC SimDay Simufact szimuláció Varinex

A jobbára végeselem analízis módszeren alapuló szimulációs eszközökkel jelentősen felgyorsítható a terméktervezés és a prototípus készítés folyamata.

Az MSCSoftware, az Autodesk, a Simufact Engineering és a VARINEX Informatikai Zrt. idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a számítógépes szimulációval és végeselem analízissel foglalkozó „SimDay 2012” konferenciát 2012. október 10-én, Budapesten.

Végtelen lehetőségek a végeselemes módszerrel

VARINEX Zrt. 1996-ban kötött szerződést az MSC Software Corporation céggel a világ legelterjedtebb és legelfogadottabb végeselem analízis szoftvereinek kizárólagos hazai forgalmazására. Az analízissel kapcsolatba került mérnökök számára ismerősen csengenek az MSC Nastran, Marc, Dytran, Patran, Adams, és Fatigue nevek. Az MSC szimulációs eszközei a mérnöki tevékenység során felmerülő problémák szinte mindegyikére megoldást nyújtanak. A felhasználási területek köre széles, és közel sem teljes: lineáris- és nemlineáris statikai, dinamikai vizsgálatok, kapcsolt termomechanikai, elektromágneses vizsgálatok, kifáradási élettartambecslés, kompozit szerkezetek szerkezeti és tönkremeneteli vizsgálata, nagysebességű dinamikai tranziensvizsgálatok, virtuális törés-, ejtés- és ütközéstesztek, mechanizmusok kinematikai és dinamikai analízise stb. Az MSC termékpalettája 2011-től a Next Limit Technologies céggel kötött fejlesztési és értékesítési megállapodás következtében az XFlow nevű részecskealapú áramlástani szoftverrel, illetve a belga FFT megvásárlása által az akusztikai terület vezető rendszerével, az Actran-nal bővült.

Digtális prototípus

Az Autodesk Digitális Prototípus megoldása jól ismert a világon. A szoftverfejlesztő cégek közül legszélesebb termékpalettája a tervezési folyamat minden fázisát lefedi a digitális koncepciógyártástól a digitális gyártásig. Jeles területe ennek a digitális szimuláció, mely az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül.

Az Inventor

Az Autodesk kínálatában már régóta szerepel a mechanikai szimuláció. Az Autodesk Inventor rendszerbe ágyazott szoftvermegoldás sok előnnyel kecsegtet, és széles körben használható, ugyanakkor a fizikai világban lejátszódó összetett feladatok vizsgálatához több területet felölelő, azokat összekapcsoló rendszerre van szükség. Az Autodesk erre a folytonosan növekvő igényre adott válasza az újonnan kialakított Autodesk Simulation termékcsalád.

Analízis és vizsgálat a szimuláció útján

Az Autodesk Simulation Mechanical a főként a mechanikai területeken felmerülő kérdésekre ad választ.

Az Autodesk Simulation Multipysics használatával lehetőség nyílik kapcsolt hőáramlási, szerkezeti, elektrosztatikus, elektromágneses és Joule-hőfejlődéses folyamatok vizsgálatára.

Az Autodesk Simulation CFD a termékfejlesztési folyamat során felmerülő folyadék- és hőáramlási feladatok végeselem módszerrel történő megoldásának hatékony eszköze, melynek legnagyobb erőssége a könnyű kezelhetőségében és számítási gyorsaságában rejlik.

Az Autodesk Moldflow rendszerrel való kapcsolatnak köszönhetően az Autodesk Simulation különleges lehetőségeket kínál a fröccsöntött műanyag alkatrészek vizsgálata terén. Az Autodesk Simulation felhasználóinak nemcsak a Moldflow anyagadatbázisa áll rendelkezésre, hanem a fröccsöntés szimuláció eredményei, a kialakult szálirány, vetemedés és visszamaradó feszültségek is, amik figyelembe vehetők a szilárdsági vizsgálatnál, valós képet festve a műanyag alkatrészek viselkedéséről.

Az Autodesk Simulation hagyományosan CAD független, közvetlen adatkapcsolatot kínál a vezető CAD és FEM rendszerek, újabban pedig a más Autodesk termékek, Autocad, Inventor, Moldflow és Vault felé. Az Autodesk Simulation telepítő készlete tartalmaz egy Autodesk Inventor Fusion direkt modellező rendszert is, mellyel lehetőség nyílik bármilyen CAD modell módosítására, és a szimuláció során gyakran igényként felmerülő geometria egyszerűsítésre (defeaturing).

Szimuláció „németül”

A Simufact Engineering GmbH német képlékenyalakító specialista cég 2007-tõl ezen a néven fejleszti és forgalmazza a korábbi sikeres MSC SuperForm és MSC SuperForge szimulációs eszközök utódját, az eddigi megoldások előnyeit egyesítve. A név, a megjelenés és a technikai tartalom új, de a háttér a már bevált és bizonyított Marc és Dytran megoldó technológia. A moduláris felépítésű szoftver alkalmas a különböző hideg- és melegalakítási (extrudálás, préselés, hengerlés, kovácsolás, szegecselés, kivágás stb.), szegecselési, hegesztési és hőkezelési folyamatok szimulációjára, lehetővé téve a szerszámok és technológiai folyamatok optimalizálását.

A konferencia témái

-          MSC.Software – újdonságok (Walter Simon, MSC.Software)
-          Simufact – új vizsgálati lehetőségek (Andreas Hagen, simufact GmbH)
-          Autodesk Simulation – új szimulációs lehetőségek az Autodesk kínálatában (Robert Opletal, Autodesk és Seres Viktor, VARINEX Zrt.)
-          Kontakt modellezés a gyakorlatban (Pálfi Péter, VEIKI Energia+ Kft.)
-          Járműszimulációk a Formula Student versenyszériában (Klajbár Csaba, BME Formula Racing Team)
-          Nagyméretű, keresztalakú próbatesten végzett nyomókísérlet szimulációja (Tatár Levente, MTA Energiatudományi Központ)
-          PATRAN journal adatszerkesztés szövegfeldolgozóval (Dr. Kolonits Ferenc és Sábitz László, BME Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék)
-          Lemezhengerlési folyamat végeselemes modellezése (Bézi Zoltán, BAY-LOGI és Pálinkás Sándor, Miskolci Egyetem)
-          Végeselemes szimulációk alkalmazása tengeri környezetben igénybevett nagy átmérőjű tömlő esetén (Danyi Antal, ContiTech Rubber Industrial Kft.)
-          Moldflow fröccsöntési adatainak kapcsolása szerkezeti analízis szoftverekkel statikai számításokhoz (Schmidt Tamás, Audi Hungaria Motor Kft.)
-          Szimulációs szoftverek szükségessége a képlékenyalakítás oktatásában (Kecskés Bertalan, Kecskeméti Főiskola GAMF Kar)
-          Javítóhegesztés szimulációja, kialakuló feszültségállapot (maradó feszültségek) meghatározására (Köves Tibor, BAY-LOGI)

A rendezvény részletei megtalálhatók a simday.varinex.hu weboldalon.

Helszín: Tulip Inn Budapest Millennium Hotelben (1089 Budapest, Üllői út 94-98. - térkép).

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek