Digitális ikrek az ipari és pénzügyi hatékonyság szolgálatában

2022. augusztus 10., szerda, 11:02

Címkék: cad CAD-modell CAD/CAM/PLM digitalizálás EuroSolid tervezői szoftver

A tavalyi évben a digitális ikrekre fordított kiadások világszerte összesen elérték a 6,75 milliárd dollárt, a technológia végfelhasználói pedig 21,1 százalékban a gyártóiparból kerültek ki. Az előrejelzések és tapasztalatok szerint az innováció szárnyalása idén sem hagyott alább, így a digitális ikrek piaca az év végére elérheti a 8,88 milliárd dollárt. A növekvő energia- és alapanyagárak mellett kulcsfontosságú, hogy a vállalatok lépést tartsanak a fejlődéssel, hiszen óriási összeget takaríthatnak meg hosszú távon az új ipari lehetőségekkel – hívják fel a figyelmet a digitális ikrek előnyeire az EuroSolid Zrt. szakemberei.

A digitális iker koncepciója 1991-ben fogalmazódott meg, ám a gyakorlatban először csak 2002-ben került sor a technológia alkalmazására. A hangzatos név mögött valójában egy termék vagy folyamat valamiféle számítógépes program által való virtuális leképezése áll. A digitális modell felhasználható szimulációk futtatására, teljesítményproblémák tanulmányozására, illetve a fizikai objektum fejlesztésére.

A Fortune Business Insights májusban kiadott jelentése alapján a digitális ikrek piaca a 2021-es 6,75 milliárd dolláros forgalomról idén 8,88 milliárd dollárra fog bővülni, 2029-re pedig elérheti a 96,49 milliárd dollárt is. A tavalyi évben a technológia legnagyobb felhasználója (21,1 százalékban) a gyártóipar volt, ám az elkövetkező időben várhatóan az autóipar veszi majd át a vezetést. Míg az előbbi szegmensben a digitális ikreket leginkább a bevezetés előtt álló termékek kivitelezhetőségének elemzésére, illetve hatékonyságának növelésére használják a mérnökök, addig az autóiparban mindezek mellett a látványos megjelenés megtervezése is a cél.

„A növekvő energia- és alapanyagárak mellett kiemelkedő jelentőségű a digitális iker használata, hiszen a technológia nem csak időt takaríthat meg a vállalatoknak, de a szimulációs lehetőségeknek köszönhetően csökkentheti a prototípusgyártást, ami nagyban hozzájárul a kiadások mérsékléséhez.” – magyarázta Virág Péter, az EuroSolid Zrt. alkalmazásmérnöke.

Az egyik legújabb, intenzíven terjedő iparági innováció – a 3DEXPERIENCE tervező és kollaborációs platform – a francia Dassault Systèmes nevéhez köthető. 2021-ben a cég bejelentette, hogy partnerséget köt a Renault csoporttal, amely ezentúl a 3DEXPERIENCE-t használja az új járművei virtuális másolatának tervezésére és kezelésére.

„Mindazonáltal nem mindegy, milyen megoldást választunk, hiszen a különböző vállalatoknak más-más eszközre van szüksége a termékfejlesztéshez. Nem biztos, hogy szerencsés az elsőként szembejövő opciót beszereznünk, mindig érdemes alaposan átgondolnunk, mire is szeretnénk használni az adott szoftvert. Mi az EuroSolid Zrt-nél arra törekszünk, hogy ügyfeleink a számukra legideálisabb megoldást kapják, ezzel is növelve üzleti hatékonyságukat.” – nyilatkozta Wiesler Zoltán, az EuroSolid Zrt. ügyvezető igazgatója.

www.eurosolid.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek