Partnerség a fenntarthatóságért

A Schneider Electric és az Autodesk ötvözi tudását az épületinformációs modellezés terén

2015. január 29., csütörtök, 20:10

Címkék: Autodesk energiafelhasználás energiamenedzsment épületautomatizálás Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője és az Autodesk Inc.,a 3D tervezői, mérnöki szoftvermegoldások és szolgáltatások vezető szállítója bejelentették együttműködési megállapodásukat.

A partnerség célja az épületek jelenlegi életciklus-menedzsment gyakorlatának épületinformációs modellezés (BIM) alapján történő fejlesztése. Az együttműködés részeként a két vállalat olyan új módszerekkel kísérletezik, amelyek hatékonyabbá teszik az épületek energiafelhasználását a tervezéstől, az építkezésen és az üzemeltetésen át egészen az életciklus végéig. A közös munka keretében új megoldásokat és szolgáltatásokat dolgoznak ki az energiamenedzsment, az épületautomatika és -felügyelet, valamint a munkaterület-menedzsment vonatkozásában.

Napjainkban az épületek felelősek a globális energiafogyasztás 40%-áért, a vízfelhasználás 25%-áért, az erőforrások felhasználásának 40%-áért, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül egyharmadáért. A világméretű villamosáram-felhasználás mintegy 60%-át pedig a lakóépületek és a kereskedelmi célú ingatlanok fogyasztása teszi ki. Mindezek ellenére mégis az épületek rejtik a legnagyobb lehetőséget az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős mértékű csökkentésére. A digitális BIM folyamatok előnye pedig, hogy hosszú távú fenntarthatóságot biztosítanak, ezáltal hatékonyabb energiafelhasználású otthonok és épületek hozhatók létre.

„A fenntartható, nagy teljesítményű épületekhez vezető út az épületek életciklusának átfogó, holisztikus szemléletével kezdődik, amely a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés mellett figyelembe veszi a szervezetek folyamatosan változó igényeit. Az Autodeskkel kötött megállapodás a Schneider Electric által évtizedek óta követett integrált megközelítésre épít, amely az épületfelügyelet során lehetővé teszi az energia, a tőkeráfordítás és a működési költségek csökkentését, valamint az általános üzleti teljesítmény optimalizálását. Óriási lehetőséget látunk az építőipari projektek életciklusának digitalizálásában, és hiszünk abban, hogy az Autodeskkel való együttműködés az építőipar alapvető és hosszú távú, mindenki számára előnyös átalakulásához vezet, továbbá hozzájárul az energiával kapcsolatos kihívások megoldásához” – mondta Spilkó József, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója.

A partnerséggel a két vállalat terve, hogy a Schneider Electric energiaelosztás terén mutatott szakértelmét, illetve energia- és épületfelügyeleti megoldásait összekapcsolják az Autodesk BIM-alapú tervezési és kivitelezési szoftvereivel, például az Autodesk Revit és az Autodesk BIM 360 szoftverekkel. A BIM folyamata egy intelligens 3D modell megalkotásával kezdődik, amely lehetővé teszi az épületek tervezési, kivitelezési és működési adatainak rögzítését, felderítését és kezelését. A létrehozott információs modell elemei a projekt során összehangoltak maradnak, ezáltal támogatják a megfontoltabb döntéseket segítő szimulációt, elemzést és együttműködést.

„Az Autodesk évek óta a fenntartható épülettervezés és -kivitelezés aktív támogatója, többek között BIM eszközeivel, melyekkel gyors és informatív energiaelemzést végezhető. Az épületek üzemeltetési és fenntartási szakasza kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az épület tulajdonosai hosszú távon optimalizálják az energiafelhasználást. A partnerséggel arra törekszünk tehát, hogy olyan új megoldásokat találjunk, amelyek a hatékony energiafelhasználást az épületek teljes életciklusára kiterjesztik” – mondta Amar Hanspal, az Autodesk információs modellezési és platform csoportjának rangidős alelnöke.

www.autodesk.hu

www.schneider-electric.hu

Az Autodeskről

Az Autodesk széles portfoliót fejlesztett ki a legkorszerűbb digitális prototípus megoldások terén annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit ötleteik elképzelésében, megtervezésében és megalkotásában. Az Autodesk szoftvereinek használatával a tervezők, mérnökök, építészek, digitális művészek, diákok és a tervezést hobbinak tekintő amatőrök egyaránt képesek kibontakoztatni kreativitásukat és megfelelni a kihívásoknak. További információért keresse fel az autodesk.com webhelyet, vagy kövesse az Autodesket a Twitteren (@autodesk).

A Schneider Electricről

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője több mint 100 országban, több piaci szegmensben is piacvezetőként kínálja integrált megoldásait az áramszolgáltatás, az infrastruktúra, az ipar és a gépgyártás területén, valamint a nem lakóépületek, az adatközpontok és –hálózatok területén csakúgy, mint a lakossági piacon. A vállalatcsoport tevékenységével arra fókuszál, hogy a felhasznált energiát biztonságossá, megbízhatóvá és hatékonnyá tegye. A Schneider Electric aktív elkötelezettsége segíteni a magánszemélyeket és vállalatokat egyaránt, hogy a legtöbbet érjék el energiájukkal. Stratégiájának és több mint 150.000 alkalmazottjának köszönhetően a vállalat 2013-as árbevétele meghaladta a 24 milliárd eurót.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek