A város, amelyben élhetünk

Hogyan teremthet a technológia jobb környezetet?

2013. december 30., hétfő, 10:27

Címkék: ABB automatizálás energia épület intelligens közlekedés város városüzemeltetés víz

Mára egyértelművé vált, hogy a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó törekvéseket a városokra is ki kell terjeszteni. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett információk szerint 2030-ra tíz emberből hat városban fog élni, míg 2050-re ez a szám tovább növekszik, és tíz emberből hét lesz városlakó.

Jelenleg a világ lakosságának megközelítőleg a fele él 100 000–500 000 fő közötti népességgel rendelkező városokban, illetve csaknem 10 százalékuk óriásvárosokban (ez utóbbiak az ENSZ Emberi Települések Program (UN HABITAT) által alkalmazott meghatározás szerint a 10 millió vagy afölötti lakossággal rendelkező városok).

Nagy változások jönnek

A Föld természetes erőforrásainak 75 százalékát jelenleg is a nagyvárosok lakossága veszi igénybe, és a városi életmódhoz köthető tevékenységek az üvegházhatású gázok összes kibocsátásának 80 százalékért tehetők felelőssé. Az intelligens és fenntartható városok szükségességének egyik mozgatórugója az a nemzetközi szintű cselekvési felhívás, amely a globális és a városi környezetben végbemenő változásokra keres választ. A jövőben drámai mértékű népességnövekedésben érintett nagyvárosoknak új, intelligens infrastruktúrára lesz szükségük, hogy kielégíthessék a helyi lakosság és az üzleti vállalkozások igényeit. A többi, a hosszú távú jólét biztosítására törekvő város ugyanezt teszi majd. Az üzleti vállalkozások és az általuk alkalmazott munkaerő egyre mobilisabbá válásával a jövő nagyvárosi környezetét a versenyképesség, az élhetőség és a fenntarthatóság tényezői határozzák majd meg.

Fejlett intelligens hálózati technológiák

A nagyvárosok fent említett céljainak megvalósításához hatékony segítséget nyújthatnak a legfontosabb rendszerek és az infrastruktúra intelligensebb ellenőrzését, optimalizálását és irányítását lehetővé tévő technológiák. Más szóval az „intelligens város” elvén alapuló városüzemeltetés. A városok létfontosságú infrastrukturális rendszereiben, a villamos energia-, víz- és hőszolgáltatástól kezdve a termelő üzemek, a lakó- és irodaépületek automatizálásáig mindenütt megtalálhatók az ABB termékei és megoldásai. A vállalat intelligens megoldásokat kínál a városi kommunikációs platformok, villamosenergia-hálózatok, vízellátó-hálózatok, a közlekedés, az épületek, valamint a városi hőszolgáltatás és klimatizálás területén.
 Az ABB mindig is proaktív szerepet vállalt abban, hogy a döntéshozóknak – polgármestereknek, városi tanácsosoknak, gazdasági tervezőknek, szabályalkotóknak és üzletembereknek – bemutassa az „intelligens városok” előnyeit, amely lehetőséget teremt a növekedés és a fenntarthatóság közötti látszólagos ellentmondás feloldására. Az ABB a közelmúltban több, az intelligens városokról szóló egyeztető programban vett részt, többek között Kínában, Szingapúrban, Japánban, Olaszországban, Dániában, Svédországban, a Benelux-államokban, Németországban, ahol lehetőséget kapott a témakörhöz kapcsolódó jövőképe, és az erőforrások még hatékonyabb felhasználása érdekében alkalmazott fejlett intelligens hálózati technológiák területén szerzett tapasztalatainak bemutatására.

Intelligens Városok Tanácsa

November 18-án a SmartCitiesCouncil (Intelligens Városok Tanácsa) Barcelonában közzétette a SmartCitiesCouncilReadinessGuide (Intelligens városok fejlesztési és felkészülési útmutatója) dokumentumát, amely ebben a témakörben az első, városvezetők részére készült, átfogó együttműködési keretrendszer. Az útmutató alkalmazandó politikákat, bevált legjobb gyakorlatokat és esettanulmányokat foglal magában. Segítséget nyújt a városok számára saját „kívánságlistájuk” összeállításában, abban bízva, hogy abba minden alapvető fontosságú elem belekerül, és az egyes részelemek - még a megvalósítás szakaszában is - illeszkednek a rendszer többi tényezőjéhez. Az útmutató 27 bevált alapelvet sorol fel, amelyek garantálják a végrehajtás sikerét és a buktatók elkerülését.
Az Intelligens Városok Tanácsának tagjai az intelligens technológiai szektorban működő vállalatok közül kerülnek ki. A testület célja az intelligens városok növekedésének elősegítése világszerte, amelyhez olyan eszközöket és erőforrásokat biztosítanak a városvezetők és tervezők számára, mint a „Fejlesztési és felkészülési útmutató”, pénzügyi útmutatók, szakpolitikai keretek és tanácsadási („mentorálási”) rendezvények.
A Fejlesztési és felkészülési útmutatót számos iparág meghatározó vállalatainak – köztük az ABB-nek – a közreműködésével állították össze. Ezen felül, az útmutató tartalmát a világ több mint 50 legelismertebb, független, intelligens városfejlesztési szakértője – akadémiai, kutatási és érdekképviseleti szakembere – vizsgálta felül, vagy egészítette ki.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek