A GRAPHISOFT kilépett a teljes építőipari szoftverpiacra

1-1,5 milliárd forint feletti beruházás digitalizációval tehető hatékonnyá

2018. szeptember 12., szerda, 14:45

Címkék: cad CAD-modell CAD/CAM/PLM építőipar Graphisoft tervezői szoftver

A magyar építőipar csak folyamatainak teljes digitalizációjával maradhat versenyképes 2020 után itthon és a nemzetközi piacokon, állítja az építészszoftverek fejlesztésének piacán vezető GRAPHISOFT. Miközben ez az iparág az EU GDP-jének 10%-t adja, és több mint 3 millió cég működik a szektorban, a világgazdaság országaiban általában az építőipar a második legkevésbé digitalizált ágazat. A magyar építőipar digitalizáltsága is nagyon alacsony szintű, miközben a digitalizáció iránt elkötelezett GRAPHISOFT szerint az 1-1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásoknál átlagosan 30%-os költségmegtakarítás és 25%-os hatékonyságnövekedés lenne elérhető a speciális szoftverek alkalmazásával.

A magyar központú GRAPHISOFT SE kilépett az építészszoftver-piacról, amikor stratégiáját 2016-tól kiterjesztette a teljes építőipari folyamatokat lefedő szoftverekre, ezért a vállalat új termék és szolgáltatási kínálata lehetővé teszi a magyar építőipari folyamatok teljes digitalizációját. Mindemellett az iparági fejlesztéseknek kedvez a magyar gazdasági környezet is, ugyanis alacsony az iparági áfa (5%), a CSOK-program keresletélénkítő hatású a lakáspiacon, jelentősek az állami beruházások, illetve a vállalat szerint a korábbi évekkel ellentétben emelkedett a legális építőipari szoftverek aránya is.

Ugyanakkor a GRAPHISOFT szerint a német piachoz képest még alacsony a magyar iparági vállalatok igénye folyamataik digitalizálására, amelyen azonban a nemzetközi szinteken egyre nagyobb teret hódító BIM (Épületinformációs modell) meghonosítása és a BIM szemlélet elterjedése változtathat. Ugyanakkor a hazainál a teljes világpiaci átlag sem jobb, mert az építőipar általában a második legkevésbé digitalizált ágazat, miközben ez az ágazat például az EU GDP-jének 10%-t adja, több mint 3 millió cég végzi az építőipari tevékenységet és közvetlenül 18 millió embert foglalkoztatnak.

A fejlett országokban azonban az utóbbi 10 évben egyre dinamikusabb az iparág digitalizációja, amelynek köszönhetően javul a vállalataik versenyképessége. A BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata már évek óta ajánlott, illetve kötelező bizonyos beruházási érték fölött az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban. 2017-től pedig Svédország, Nyugat-Balkán régió és Japán kormányai ajánlják vállalataiknak a BIM szoftverek használatát. Jelentős és folyamatosan nő a BIM rendszerek világpiaca, a végfelhasználói költések alapján 2015-ben 3889 millió euró volt, míg az összeg 2021-re elérheti a 7433 millió eurót.

Az építészszoftverek innovációjában piacvezető GRAPHISOFT is jelentős üzleti és fejlesztési lehetőséget lát a BIM szoftverek piacában, ezért terjesztette ki fejlesztését és értékesítését a teljes építőipari piacra, és vállalja, hogy szakmai támogatást nyújt a BIM szemlélet hazai meghonosításához.

Vállalatunk teljes körű megoldásokat kínál az építészek mellett a kivitelezők és ingatlanberuházók számára is, mert a BIM rendszerek használatával ugrásszerűen növelhető a költséghatékonyság. Ma egy átlagos építőipari beruházás kiadásainak 3%-a a tervezési költség, 21%-a a kivitelezés és 76%-a az üzemeltetés. A digitalizációval azonban 30%-os költségmegtakarítás, 25%-os hatékonyságnövekedés érhető el”- mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője.

A GRAPHISOFT nem véletlenül kíván a BIM magyarországi elterjesztőjévé válni, ugyanis a vállalat fejlesztette ki a világ első BIM szoftverét, az ARCHICAD-t. A fő termék mellett azonban megjelent a teljes BIM kínálat is: BIMx (3D vizualizáció), BIMcloud (felhő alapú építész csapatmunka), Solibri Model Checker (tervminőség-ellenőrzés és ütközésvizsgálat), Bluebeam (digitális tervkövetés), STR Vision (4D, 5D építéstervezés és kivitelezés), dRofus (beruházástervezés és –menedzsment).

A BIM azonban nem csak iparági speciális szoftverek használatát jelenti, hanem egy szemléletmódot is, amely sikeres alkalmazása azon is múlik, hogy egy adott ország hajlandó-e a BIM előírásokat iparági szabályozásaiba beemelni. Ezért a GRAPHISOFT aktívan részt vesz az európai BIM szabványosítási folyamatban az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) BIM műszaki bizottsága és a Magyar Szabványügyi Testület BIM nemzeti szabványosító műszaki bizottsága partnereként.

A magyar építőipar elveszítheti lendületét, ha 2020 után csökkenek az EU források, ezért létszükséglet az iparág számára a fejlesztés, a versenyképesség növelése. A GRAPHISOFT szerint 1-1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásoknál válik kiemelkedően költséghatékonnyá a BIM rendszerek használata. Az építőipar digitalizációja arra is megoldást kínál, hogy a mainál nagyobb legyen a részterületek (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) szakmai együttműködése a beruházások megvalósítása során. Ma ugyanis az jellemzi a szakterületeket, hogy általában egymástól független, egymással nem kompatibilis szoftvereket használnak, ezáltal egymástól szinte függetlenül, elkülönülve működnek és ez jelentősen megnöveli a beruházások idő és finanszírozási igényét.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek