Újabb hatékony megoldások 3D-ben

2014. szeptember 17., szerda, 19:53

Címkék: 3D CAD fröccsöntés szerszámtervezés szimuláció tervezés tervezés

A piac folyamatosan változik. Ezért természetes, hogy a cégek is egyre hatékonyabb eszközöket és olyan megoldásokat keresnek, melyek képessé teszik őket a megváltozott helyzetre való minél gyorsabb reakcióra, alkalmazkodásra. Mi folyamatosan arra törekszünk, hogy ebben támogassuk Önt! Így célunk, hogy a következőkben átfogó képet nyújtsunk arról, hogy a CAD-Terv Kft. mely területeken és milyen újdonságokkal tud hozzájárulni az Ön sikeréhez.

Változások az autóiparban – CATIA


Az idei év egyik legjelentősebb híre, hogy a CATIA-t használó autógyárak 2014 őszén átállnak a legújabb verzióra, a CATIA V5-6R2014-re. Az új elnevezés a V6-tal való kétirányú kompatibilitást jelzi: a V5-ben készült modelleket parametrikusan importálhatjuk V6-ba, módosíthatjuk őket, majd a modelltörténettel együtt visszamenthetjük V5-ös formátumba.
A problémamentes együttműködés érdekében előbb-utóbb a beszállítóknak is át kell állniuk az R2014-re. Az implementálással kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy megváltozik a licenckezelő program: az eddig ismert IBM Licence Use Manager (LUM) helyébe a Dassault Systèmes Licence Server (DSLS) megoldás lép. Az ezzel kapcsolatos részletes tudnivalókról örömmel tájékoztatjuk Ügyfeleinket!
Felhasználói oldalról a program alapstruktúrája nem változott, viszont sok új funkcióval bővültek a vázlat-, test-, felület- és rajzkészítő modulok. A CAD-Terv az átállás zökkenőmentes lebonyolításának támogatására egy oktatási programot indít, ami az R19 óta megjelent újdonságokat mutatja be. A képzés elvégzésével idő megtakarítható meg, hiszen a mérnököknek nem saját maguknak kell felderíteniük és tesztelniük az új eszközöket. A friss ismeretek mindenképp szükségesek ahhoz, hogy az új opciókkal létrehozott adatokat hatékonyan értelmezni és módosítani tudják a felhasználók.


Milyen előnyhöz jutnak az átállással?


Általános kihívás, hogy az információk, adatok kezelése sok időt vesz el a hasznos tervezői munkától. A CATIA V5-6R2014 ezt a problémát teljes mértékben kiküszöböli: együtt működik az ENOVIA V6-tal, olyan platformot alakítva ki, ami biztosítja az egy részlegen, vagy akár a teljes vállalaton belüli együttműködést. Ezáltal nyomon követhetővé válik, hogy kik, mikor és milyen módosításokat hajtottak végre az alkatrészeken. A felhasználók nem írják felül egymás munkáit, a verziók kezelése hatékonyan és követhetően történik. A vezetők számára átlátható lesz, hogy kinek milyen feladatai vannak, és adott feladat milyen státuszban áll a határidő tekintetében. A tételjegyzék tartalmazza a beszerzéshez, vagy a gyártáshoz szükséges információkat, melyek szinkronizálhatók a már működő vállalatirányítási rendszerbe.


Multi-CAD környezet


Bizonyos esetekben a megrendelők elvárása miatt egy cégnek több CAD programot is alkalmaznia kell, a belső adatkezelés terén viszont jóval nagyobb szabadsággal rendelkeznek. Az ENOVIA V6 nem csak a CATIA-val, hanem a piacon elérhető főbb CAD programokkal is képes együttműködni, így egységes, a használt tervezőprogramtól független megoldást kínál az adatok, a feladatok és a tételjegyzékek kezelésére is.


Folyamat alapú megoldások


Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy Ügyfeleink olyan rendszert kapjanak, ami ténylegesen támogatja őket mindennapi működésük során. Azaz nem egy „dobozos” termék beszerzéséről szeretnénk meggyőzni a döntéshozókat, amit majd kisebb-nagyobb sikerrel ráillesztenek saját működésükre, hanem pont fordítva: üzleti értéküket megismerve és szem előtt tartva működésüket, folyamataikat teljesen lefedő rendszert konfigurálunk a skálázható portfólióból. Tapasztalatunk szerint a siker záloga, hogy a vállalatra egy teljes egészként kell tekinteni, nem kiemelve pusztán a tervező részleget vagy a műszaki osztályt. A teljes szervezetet, az egyes szervezeti egységeket és a köztük lévő kapcsolatokat, információáramlást feltérképezve, megismerve a mérnökök, a középvezetők, és a felsővezetők céljait és elvárásait beazonosítható, hogy miben és milyen mértékű javulás érhető el a rendszer használata által. Természetesen az is kimutatható, hogy az ajánlott beruházással milyen mértékű hatékonyságnövekedést érnek el, és ez a megspórolt munkaórák alapján már könnyen forintosítható.
A részletes megbeszélések során összegyűjtött információk alapján készítünk egy mintaprojektet – ezen keresztül mutatjuk be a javasolt megoldást. A bemutatóhoz sok esetben az ügyfél által biztosított alkatrész-modelleket használunk, hogy minél inkább szimuláljuk a valós helyzetet. Amennyiben a demonstráció és az egyeztetések során esetleg speciális elvárások is felmerülnek, szoftverfejlesztési részlegünk az igényeknek megfelelőn testre szabhatja a programot. Volt már példa olyan igényre, ahol egyedi felhasználói felületet kellett létrehoznunk, vagy egy olyan segédprogramot, mely bizonyos munkákat automatizált.
A megoldás kiválasztása után kezdődhet a rendszer implementálása és az oktatás. Indulás után magas szintű terméktámogatást kínálunk annak érdekében, hogy minél gyorsabb és zökkenőmentes legyen az átállás és a betanulás.
A CAD-Terv Kft. tehát nem egy részfeladatra, hanem a teljes munkafolyamatra fókuszál. Ezt szem előtt tartva speciálisan kialakított szakági csomagokat kínálunk fémforgácsolóknak, fémöntőszerszám- valamint fröccsöntőszerszám-tervező és gyártó vállalkozásoknak. Ezen csomagok segítik az árajánlat készítést, a tervezést, a gyártást, illetve átfogóan támogatják a minél hatékonyabb belső és külső kommunikációt is. A rendszer moduláris, így ha kezdetben csak egy alapmegoldás szükséges, indulhatnak azzal – a későbbi bővülések során pedig lehetőség van a továbbfejlesztésre.


Újdonságok a fröccsöntés és a szerszámtervezés területén


A Dassault Systémes a fröccsöntés-szimulációra a SIMPOE nevű megoldást kínálja. A termékfejlesztőktől kezdve egészen a szerszámtervezőkig, mindenki számára megfelelő szintű támogatást nyújt: optimalizálással és ellenőrzéssel csökkentheti a selejtszámot és a szerszámmódosítások számát. A SIMPOE rendszer tapasztalatunk szerint rendkívül magas ár-érték arányú termék, mely méltán kel versenyre más, hasonló megoldásokkal.
Az alkatrészek hűléséből adódó deformációkat előfeszítésekkel szokták kompenzálni. Ennek mértéke lehet egy tapasztalati érték, vagy a SIMPOE-szimuláció eredménye. A CATIA rendelkezik egy olyan speciális modullal, ami paraméterekkel szabályozva, deformálni képes a modelleket anélkül, hogy felület-folytonossági hibát okozna. Ezzel az eszközzel megtakarítja az újramodellezésre fordított extra időt.


Automatikusan frissülő rajz készítése


Az alkatrészek 3D-s modelljeinek változása esetén frissíteni kell a rajzokat is. Ebben az esetben a program újra generálja a nézeteket, ami egy nagy összeállítás esetén rendkívül sok időt vehet igénybe. A problémát egy új technológia orvosolja, melyet a 2D Layout for 3D Design nevű modul biztosít. A különbség a hagyományos rajzkészítési eljáráshoz képest, hogy itt nincsenek vetített vonalak, hanem közvetlenül a megfelelő kameranézetbe befordított 3D-s modell kerül rögzítésre a rajzlapon. Ennek köszönhetően a térbeli modellek változtatása és frissítése után az új geometriák egyből láthatóak a rajzon. A méretekkel és tűrésekkel ellátott nézeteket legvégül projektálni lehet a rajzlapra. Előnyként jelentkezik, hogy a befordított nézeteken készített méretek és vázlatok a 3D-s térben is megjelennek, ezzel segítve a termékkoncepciók készítését.

 Időmegtakarítás a megmunkálásban


A megmunkálási program készítése során és a gyártás folyamán is időt tud megtakarítani az új technológiáival, melynek lényege, hogy a geometriai sajátosságokat automatikusan felismeri a rendszer. Ezután, az előre elkészített szabványos megmunkálási eljárásokat, egyszerűen csak hozzá kell rendelni az egyes területekhez. A bordák simítására külön operáció áll rendelkezésre. A nagy sebességű megmunkálás támogatása és a kemény anyagok esetén speciális mintázatokat kialakító megmunkáló folyamatok (koncentrikus, trochoidikus) is a megoldás részei. Spirálmarás operáció esetén fejlett kontúrkezelés érhető el.


Hatékony vizuális kommunikáció


Végül egy olyan újdonság, amelyet hatékonyan használhatnak fel a megrendelővel való kommunikációhoz a fejlesztés folyamán csakúgy, mint például telepítési, vagy karbantartási utasítások elkészítéséhez. A fogyasztói szokások változásából és a multikulturális környezet sajátosságaiból adódóan egyre nagyobb hangsúlyt kap a vizuális kommunikáció. A Dassault Systémes ezt két oldalról támogatja meg: a 3DVIA Composer segítségével animált 3D-s bemutatókat készíthetnek (ez hasznos lehet például a termék összeszerelésének bemutatásakor), az NVIDIA® által fejlesztett mentalray® és iray® technológiák segítségével pedig a valósághű képmegjelenítés vizuális előnyeiből profitálhatnak.

 


Tegyen szert FOLYAMATos versenyelőnyre!


Reméljük, a fentiekben ismertetett újdonságaink felkeltették érdeklődését, és talált köztük olyat, mely további kérdéseket vetett fel Önben. Amennyiben átfogóbb képet szeretne kapni, vagy részletesebb információhoz szeretne jutni ezekről, most adott a lehetőség!

Vegyen részt 2014. október 9-én a Larus Étterem és Rendezvényközpontban megrendezésre kerülő 3DEXPERIENCE szakmai fórumunkon, ahol arról beszélünk és azt mutatjuk be, amire szüksége van.

Az előadásokról és a programról részletesebben honlapunkon tájékozódhat!

sales@cadterv.hu
www.cadterv.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek