PLM-válaszok az ipar 4.0 kihívásaira

A szoftverkomponensek szerepe az ipari tervező és gyártó cégek folyamataiban

2017. március 14., kedd, 07:29

Címkék: CAD/CAM/PLM graphIT ipar 4.0 nx plm Siemens NX Siemens PLM teamcenter tervezői szoftver

Az általános, minden iparág számára alkalmas megoldások ideje kezd lejárni, és egyre inkább a komplexitást és az egyedi igényeket figyelembe vevő alkalmazásokat keresik az ügyfelek - mondja Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezetője, akit az elmúlt év eredményeiről kérdeztünk.

A digitális technológiák térnyerése vagy éppen a gazdasági lehetőségek bővülése folyamatos kihívások elé állították a hazai PLM-piac szereplőit, így a graphIT Kft.-t is. Milyen eredményt hozott az elmúlt év?

A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt a cég életében, hiszen idén húszéves fennállásunk óta 2016-ban értük el második legnagyobb árbevételünket. Ebben meghatározó szerepe volt a 2012-ben indított stratégiai átalakulásunknak, melynek eredményeit egyre hangsúlyosabban tapasztaljuk: stabil, kiemelkedő szaktudással rendelkező szakembergárdánknak köszönhetően partnereink úgy tekintenek a graphIT Kft.-re, mint a szakterület meghatározó PLM-tudásbázisára. Ezt a vélekedést igazolja az a tény is, hogy 2016-ban megőriztük Siemens Gold partneri státuszunkat, amely minősítéssel Magyarországon egyedüliként rendelkezünk. E minősítés üzleti előnyeit ügyfeleink is tapasztalhatják. A siker másik összetevőjét üzleti stratégiánk jelentette: egyrészt új piaci szegmensekben tudtunk értékesíteni, másrészt jelentős projekteket elkezdeni. Minden képviselt PLM megoldáshoz saját, cégen belüli kompetenciával rendelkezünk, és ezt a szaktudást bővítjük évről-évre. Ez utóbbihoz nyertük meg partnernek még 2015-ben az evopro engineering systemset akikkel közös fejlesztés eredményeként hoztunk létre egy Teamcenter alapú PDM-rendszert. Ez az első eredményünk, amelyet hamarosan követnek az újabb fejlesztések.

Milyen további termékfejlesztések történtek?

A Solid Edge-hez és az NX-hez folyamatosan készítünk az ügyfelek igényei alapján saját kiegészítő fejlesztéseket, amelyek Power Pack csomagunkban érhetők el. Különösen az NX-et használók részéről tapasztalunk egyre növekvő igényt a speciális, testreszabott alkalmazások iránt. Nem titok, hogy elsősorban az autógyártásban, és főleg a beszállítóiparban dolgozó felhasználók részére fejlesztünk olyan megoldásokat, amelyekkel sokkal hatékonyabban végezhetik munkájukat. De egyre több a Solid Edge-hez kapcsolódó egyedi igény is, az esetek többségében valamilyen meghatározott célfunkció fejlesztését kéri a megrendelő. Egyébként Power Pack csomagunkhoz szoftverkövetéses ügyfeleink kedvezményesen vagy akár ingyen is hozzáférhetnek. Talán az elmondottakból is kitűnik, hogy ma már a graphIT Kft. nem egyszerűen szoftverértékesítéssel foglalkozik, hanem olyan speciális szaktudást kínálunk partnereinknek például a digitális gyártás területén, melynek során az egyedi igények figyelembevételével tudunk megoldást kínálni. Mindehhez stabil fejlesztői hátteret biztosít a Siemens PLM Software, melynek nemzetközi fejlesztői kapacitásait is felhasználva tudunk a speciális iparági követelményeknek megfelelni.

Sallay Péter: Kiemelkedő szaktudással rendelkező szakembergárdánknak köszönhetően partnereink úgy tekintenek a graphIT Kft.-re, mint a szakterület meghatározó PLM-tudásbázisára

Melyek azok az egyedi igények, amelyre kiemelkedő érdeklődés mutatkozik?

Ez nehezen általánosítható, ebben a vonatkozásban nem lehet iparágakat vagy szegmenseket kiemelni. Az mindenesetre jól látható, hogy az általános, minden iparág számára alkalmas megoldások ideje kezd lejárni, és egyre inkább a komplexitást és az egyedi igényeket figyelembe vevő alkalmazásokat keresik az ügyfelek. Megítélésem szerint ez a tendencia a jövőben tovább fog erősödni annak ellenére, hogy például a jelenleg elérhető uniós pályázatok, a különböző beszerzési lehetőségek kevéssé veszik figyelembe az egyedi igényeket. Tapasztaljuk, hogy nagy mennyiségű új szerszámgépek, technológiák beszerzésére kerül sor, de hogy mi lesz a következő lépés, hogyan tudja a cég a megvásárolt tudást használni, az csak a következő években derül ki.

Ez a megállapítás tekinthető a jelenlegi uniós pályázatok kritikájának is?

Számos beruházás során a cégek olyan technológiára kapnak támogatást, amelyre ma még nincs szükségük, de úgy gondolják, hogy később már nem lesz lehetőségük a beszerzésre. Így nem feltétlenül látják, hogy egy eszközbeszerzés nem csupán például egy új szerszámgép megszerzését jelenti, hanem további beruházásokra is – akár szoftvervásárlásra vagy más eszközre – szükség lesz a működtetés érdekében. Kérdés, hogy ezekre a második körös, pótlólagos beruházásokra marad-e elegendő forrás, vagy az összes pénzüket elköltik a pályázatokra. Mi arra ösztönözzük ügyfeleinket, hogy gondolkodjanak előre: számos olyan lehetőség is elérhető, amelyek a gyártásautomatizálást, termelésütemezést és egyéb hasonló, a hatékonyságot növelő rendszerek bevezetését támogatják. Nem mellesleg ezeknek a rendszereknek az alkalmazása pluszpontot jelent egy-egy pályázat során.

A graphIT körülbelül tíz éve foglalkozik a digitális gyártáshoz kapcsolódó megoldások bevezetésével, és pontosan látjuk, hogy akár a legmodernebb robotos alkalmazások mellett is egy hatékony termelésütemezési rendszer milyen eredményekre képes. Mint ahogy korábban említettem, az általános megoldásoktól eltérően partnereink a saját cégükre szabott megoldásokat keresik, ezért az ügyféligényekre alapozva tudunk olyan, saját fejlesztésű MES-rendszert kínálni, amely alkalmas különböző paraméterek alapján a termelési rendelések időbeni lefolyásának optimalizálására és a feladatok kiosztására bizonyos korlátok és peremfeltételek szerint, és amelybe integrálható a teljes vállalatirányítási rendszer – egyedi és sorozatgyártás támogatása, megosztott erőforrások kezelése, dolgozók és dolgozócsoportok kezelése, azonnali rendelések támogatása. Speciális szaktudásunk révén, cégmérettől függetlenül képesek vagyunk olyan, egyedi igényekre épülő termelésütemezési rendszert kialakítani, amely hatékonyan tud kezelni sok berendezésből álló, bonyolult gyártási folyamatokat, de tapasztalataink alapján – a termelés jellegéből adódóan – kis cégeknek is megéri elvetni a hagyományos Excel-táblázatokat, és inkább MES-rendszert használni.

Mekkora hatékonyságnövelés érhető el egy, a cég igényeire szabott termelésütemezési rendszerrel?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a 10-15 százalék reális eredménynek tekinthető. Ha egy több milliárd forintos termelést folytató cégről beszélünk, könnyű belátni, hogy jelentős összeg takarítható meg, de akár csak néhány száz milliós forgalmú cég is komolyan profitálhat egy hatékony és gyors termelésirányítási rendszer bevezetéséből. Persze tagadhatatlan, hogy egy kisebb rendszer bevezetése sem egyszerűbb, mint egy bonyolult, összetett megoldásé, de hosszú távon jelentős eredményekről beszélhetünk.

A hatékonyságnövelés mellett a hazai vállalatok fontos törekvése, hogy megtalálják azokat a technológiai lehetőségeket, melyek alkalmazásával megfelelhetnek az ipar 4.0 jelentette követelményeknek. Siemens Gold Partnerként bizonyára közvetlen tapasztalataik vannak arról, hogy a digitális átállás egyik vezetőjeként a Siemens PLM Software milyen válaszokat ad a közeljövő digitális kihívásaira, és ezek mikor jutnak el a hazai vállalatokhoz.

Jó hír, hogy a magyar vállalatok számára is kézzelfogható közelségben vannak ezek a megoldások, hiszen a graphIT Kft. üzleti tevékenységének meghatározó részét képezi az NX CAD/CAM/CAE tervezőrendszer forgalmazása, illetve az ehhez kapcsolódó egyedi fejlesztési igények kielégítése. A magyar nyelven csak nálunk elérhető NX felső kategóriás rendszerként egy környezetben biztosítja a modellezést (CAD), gyártástervezést (CAM), digitális szimulációt (CAE) és kapcsolódást az egész digitális világ csontvázának számító adatmenedzsment-rendszerhez (PLM), a Teamcenterhez. A teljes digitális modell eliminálja a prototípusgyártás iteratív lépéseit, ezzel is csökkentve annak költségeit és a piacra kerülési időt.

A fejlesztések másik fontos területét az anyag-hozzáadásos gyártás, vagyis az additív technológiák támogatása jelenti. Már az 1990-es évek végén, a sztereolitográfiás gépek megjelenésével elindult a technológia a maga útján, de az igazi kiteljesedés az alkalmazási területek szélesedésével a közeljövőben várható. A Siemens PLM Software és a DMG Mori szoros együttműködéssel kifejlesztette azt a rendszert, amelyben a modelleket anyag-hozzáadásos és hagyományos megmunkálás ötvözésével egy gépen lehet elkészíteni, növelve a gyártás hatékonyságát. Ezzel a technológiával az NX egyedülálló a piacon, és a fejlesztés alatt álló, a hibrid megmunkálást támogató NX-komponensek tovább fogják ezt a pozíciót erősíteni.

Általánosságban elmondható, hogy az új technológiák megváltoztatják a tervezési irányelveket, a tervezés egész menetét. Számos olyan tervezési tényező, melyet korábban nem lehetett figyelmen kívül hagyni, napjainkban, de még inkább a közeljövőben meg fog változni. Úgy gondolom, hogy ez nagy kihívás lesz az elkövetkező években mindenkinek, de a graphIT Kft. szakértői felkészültek ezeknek a technológiáknak a hazai bevezetésére, támogatására.

Dalnoki László

www.jovogyara.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Média Partnerek