Autodesk Inventor és Fusion 360 együttműködés

2023. szeptember 19., kedd, 11:01

Címkék: 3D nyomtatás Autodesk Autodesk Inventor cad CAD/CAM/PLM Fusion 360 mesterséges intelligencia tervezői szoftver

Az Autodesk rendkívül széles termékpalettával rendelkezik, amelyen belül az Inventor már 1999 óta, a Fusion 360 pedig 2013 óta elérhető. A két rendszert az Autodesk különböző felhasználói réteg számára készítette, viszont az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a határ egyre inkább elmosódik a két rendszer között. Egyre több felhasználó aknázza ki mind a két rendszer előnyeit, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy az adatcsere zökkenőmentes legyen mind a két irányba.

A két szoftver közötti adatcsere az Autodesk Desktop Connector alkalmazás segítségével történik, ami szinkronizálja a fájlokat a lokális mappa és a felhő tárhely között. A szinkronizált tárhelyről asszociatívan lehet beépíteni a két szoftverbe egymás modelljeit, így az utólagos változtatásokat követően egyszerűen csak frissíteni kell a hivatkozást.

A modell megosztás további egyszerűsítését szolgálja az Inventorba beépített Fusion eszköztár, melynek használatával közvetlenül az Inventor felületén lehet kiválasztani a megosztandó komponenseket és a Fusion használni kívánt modulját, valamint innen rögtön elindítható a Fusion is.

Az Inventor Fusion eszköztárával egyszerűbb az adatmegosztás

Generative Design

A Generative Design egy felhő alapú, mesterséges intelligenciával megtámogatott termékoptimalizációs megoldás, aminek a segítségével jelentősen csökkenthető egy adott termék tömege, komplexitása és/vagy gyártási költsége. A peremfeltételei között meg kell adni a csatlakozó felületeket, a terheléseket, az elkerülendő területeket és az alkalmazható gyártástechnológiákat. A szoftver a számítás során az alapoktól építi fel a modellt, melyből sokféle különböző variációt készít és ezek tömegét és mechanikai szilárdságát grafikonon ábrázolja. A felajánlott lehetőségek közül ki lehet választani az összes megfelelő megoldást, majd ezeket analitikus modellként be lehet építeni a konstrukcióba.

A Generative Design új lehetőségeket biztosít a tervezésben és a gyártásban

3D nyomtatás

A Fusion 360 sokkal több lehetőséget kínál a 3D nyomtatás területén az Inventorhoz képest, ráadásul a külön megvásárolható Additive Build Extension segítségével fémporos eljárásokhoz szükséges további eszközökkel bővíthető. A modulban ki lehet választani a nyomtató pontos típusát, el lehet rendezni a munkatérben a nyomtatandó termékeket, be lehet állítani a nyomtatási paramétereket és szimulálni lehet a nyomtatási folyamatot.

Az Additive Build Extension fémnyomtatáshoz szükséges funkciókkal egészíti ki a Fusiont

Végeselemes analízis

A Fusion 360 és az Inventor végeselem moduljának képességei nagyjából megegyeznek és szükség esetén mind a kettő tovább bővíthető, Inventor esetében a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található Inventor Nastran-, Fusion esetében pedig a Simulation Extension kiegészítő segítségével. Szimuláció területén az Inventor felhasználóknak a munkáját a Fusion több szempontból is segítheti. A fröccsöntés szimuláció jelenleg csak a Fusionben elérhető, így ezekben az esetekben mindenképpen szükség van rá, emellett a Fusionben van lehetőség felhő alapú számítás futtatására is, ami tehermentesíti a rendelkezésre álló számítógépeket, így azokat más feladatokra lehet használni. Amennyiben gyakran kell ilyen jellegű számításokat végezni, úgy az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a feladatokat egy erre szakosodott kolléga, külön gépen, egy jelentősen kedvezőbb árú termékkel meg tudja valósítani az Inventorban végzett tervezési feladatokkal párhuzamosan.

A Fusion végeselemes modulja hőfeszültség vizsgálatára is alkalmas

Összességében ki lehet jelenteni, hogy mind az Inventor, mind a Fusion egy kiváló tervezőszoftver, melyek más-más feladatokban erősebbek, ezért a tervezési és gyártási folyamatok ismeretében az optimális szoftverállomány meghatározásához érdemes megvizsgálni mind a két rendszer lehetőségeit.

Farkas Attila

ARKANCE SYSTEMS HU Kft.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek