WSCAD SUITE 2015

Német precizitás magyar leleményességgel

2015. október 01., csütörtök, 20:09

Címkék: CAD-modell eplan kábelterv tervezői szoftver WSCAD SUITE 2015

Azt mondják, hogy a focit 22-en játsszák a pályán, de mindig a németek nyerik! Akkor miért lenne ez másként a precizitás terén is? Persze, sokan próbálkoznak az élre törni Japántól Svájcig, de valahogy soha senkinek nem sikerül igazán reprodukálni a kiváló német minőséget. Pedig tény, gondolkodás nélkül megbízunk a német minőségben, hiszen a származási ország már önmagában többet ér mindennemű garanciánál.

Ezért nem csoda, hogy bátran mutatom be az erősáramú tervezőszoftverek német gyártmányú „svájci bicskáját”, pontosabban annak a legújabb verzióját: a WSCAD SUITE 2015-öt.

Akik esetleg nem ismerik ezt a nagy múltú márkát, azoknak álljon itt néhány sor bemutatás gyanánt: a WSCAD az átfogó E-CAD-megoldások egyik vezető szállítója interkontinentális szinten. A vállalat CAD-szoftvereket és szolgáltatásokat fejleszt, és forgalmaz világszerte az elektro- és fluidtechnika, a kapcsolószekrény-tervezés, a villamos installáció és az épületautomatizálás területén. De mi ebben a szenzáció, hogy eddig csak szuperlatívuszokban beszéltem róluk?

Hiszen tudjuk, hogy Európában és kis hazánkban nemcsak a WSCAD értékesít ilyen jellegű szoftvereket, de a válasz mégis rendkívül egyszerű: a WSCAD GmbH rendszere az egyetlen alkalmazás, amely az előbb említett német precizitást ötvözi a magyar leleményességgel, ami valljuk be, hogy ütős kombinációnak ígérkezik!

Nyílt titok ugyanis, hogy a németországi tervezőközpontban több magyar származású szakember serénykedik azért, hogy ez a tekintélyes szoftver a használhatóságával, és az ergonómiájával elnyerje a legigényesebb felhasználók kegyét is. De ha ez nem lenne elegendő ok ahhoz, hogy felkeltsem a figyelmed, akkor örömmel közlöm, hogy a WSCAD egy exkluzív akciót hirdet a magyarországi felhasználók számára, így hálálva meg hazánk gyermekeinek kimagasló munkáját a 20 éve tartó fejlesztésben.

Beszéljünk a tényekről!

Az új verzióba annyi újdonság került bele, hogy cikkünk véges terjedelme miatt sajnos mellőzni kell a korábbi verzió rövid leírását, valamint a funkciók összehasonlítását. Természetesen a cég hivatalos weboldalán mélységében megtaláljátok az összes tudnivalót magyar nyelven is. Így ebben az írásban csak az általunk legfontosabbnak vélt újdonságokat mutatjuk be.

Újdonságok

Új a grafikus kábelterv, amely igényesebb, átláthatóbb kábeltervezést biztosít számunkra, legfőképpen a könnyebben csatlakoztatható sorkapcsok által.  Itt érdemes megemlítenünk még a többszörös csatlakozóterv készítésének megújult módját, amely megengedi számunkra, hogy egy űrlapra több csatlakozót is kiadhassunk, így spórolva nekünk időt és papírt.

Megújult a PLC-kezelő, amely most már önálló rendezési módot engedélyez, valamint bővült az összeköttetés attribútuma, hiszen az kiegészült a cikkszámokkal. Ezentúl könnyen megkereshetjük, és javíthatjuk a hibás potenciálokat és az összeköttetéseket is. Kaptunk továbbá automatikus szimbólumméret-igazítást, amire már régóta vártunk. Igazán húzósak lettek a huzalozási fejlesztések, ugyanis a WSCAD mérnökei integráltak egy CadCabel interfészt a rendszerbe. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez az ötlet annyira zseniális, hogy biztosan valamelyik magyar mérnök találta ki a jó bajor sör hatására. Hosszas részletezés helyett inkább csak címszavakban összegezném, mely adatokat tudjuk átadni a CadCabel felé. Pl.: huzalozási tervek, darablisták, tipikus huzalozási adatok (vezetékhossz, -típus, -szín stb.).

A fejlesztők szerint az új és tökéletesített adatcsere segítségével a huzalköteg gyártása akár 80%-kal gyorsabb lehet. Ha erről a bátor kijelentésről lerántjuk a marketinghazugság csomagolópapírját, akkor is számolhatunk 40%-os gyorsulással. No, akkor húzzunk a huzalokról a kábeli káoszba, ami már csak múlt idő, ugyanis a WSCAD 2015 mostantól kezeli a PWA formátumot, hogy kompatibilis legyen a modern, és mobil kábelvágó-automatákkal.

Az új WSCAD SUITE verzió képes már automatikus vezetékhossz-számításra, legyen szó egyedi vagy sorozatgyártásról. De most térjünk rá megint egy bűvös marketingszámra! Úgy látszik, a reklámért felelős csapat is kapott végül a hideg sörből, mert a kábelezésnél már csak 40%-os időmegtakarítást írtak nekünk. Talán a lódítás helyett inkább már ők is a sörre koncentráltak? Komolyra fordítva: azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen eljárással, vagy analógiával számolták ki ezt az eredményt. De ha a rosszmájúságom félreteszem, akkor meg kell jegyeznem a WSCAD valóban lépést tart a technikai fejlődéssel, és nemcsak a promóciós anyagaiban hirdeti azt, ahogy oly sok magyar vállalkozás teszi. A téma zárásaként néhány CE újítás a teljesség igénye nélkül: kábelcsatorna telítettségi fokának jelölése, szekrényelemek kivágása és elhelyezése, gyors hozzáférés a kivezetés-szerkesztőhöz. Bevezetésre kerül a csővezeték és műszertechnológia, amellyel a mérőhelyeket tervezhetjük meg nagyobb részletességgel, mint eddig. A DXF vagy DWG formátumú tervek is egyszerűen beolvashatók lettek. Továbbá lehetőség nyílik a P&ID mérőhelyek összekapcsolására más technológiájú objektumokkal. Valamint a mérőhelyek automatikus számozása, és mérőhelyszámok importálása/exportálása is megjelenik az új funkciók sorában.

Az igazi csemegét természetesen a végére hagytuk. A serény kis németek karöltve a magyar szakikkal bevezettek egy új kiegészítő rendszert az alkatrészadatok tárolásra. A WSCAD egy merész húzással módosított az üzletpolitikáján, és az EPLAN felhasználók számára is elérhetővé tette az alkatrész-adatbázisát, amely több mint egymillió alkatrész technikai paramétereit tartalmazza már jelenleg is.

Ám ilyen mennyiségű alkatrészhalmazban keresni is tudni kell. Hála a jó égnek erre a fejlesztők is gondoltak, és beépítettek egy jól kezelhető keresési/szűrési funkciót. Hasznos továbbá, hogy a kikeresett alkatrészadatok (és a hozzájuk tartozó szimbólumok) egyenként azonnal átvehetők a WSCAD-be, vagy a kosárba gyűjthetőek, és később adatcsomagként importálhatók. A szoftvergondozásos ügyfeleknek a szoftverből azonnal megnyitható a WSCAD UNIVERSE. Természetesen a regisztráció mindenki számára ingyenes. Remélem, hogy ez a jó hír téged is felvillanyoz, mint ahogy engem. Azt hiszem, nem használok nagy szavakat, ha azt írom, hogy a WSCAD az Open Source rendszerekhez hasonló újítást vezetett be az alkatrészadatok tárolásának területén. S titkon remélem, hogy a nemzetközi mérnöktársadalom jobban ki fogja használni ezt a remek újítást, mint ahogyan az IT-szektor viszonyul az Open Source eszközökhöz. Végezetül, ha már az IT-nál tartottunk, a WSCAD 2015-ös verziója megkapta végre a 64 bites támogatást.

Záróakkord: Ugyan rengeteg az újdonság a legfrissebb rendszerben, de a személyes véleményem az, hogy nem azért kell megvásárolni, vagy update-elni az új verzióra, mert az többet tud, vagy hathatós magyar nyelvű támogatás tartozik hozzá, és nem is kiváló oktatási lehetőség miatt. Hanem azért, mert ez a rendszer és a köré épült szervezeti környezet megőrizte a jó értelemben vett családiasságát, figyelnek a felhasználók igényeire, ahogyan az ügyfélcentrikus fejlesztésekből is látszik.

De mégis az egyik legjobb dolog, ha felhívod őket, akkor nem kell keringened a telefonos mellékek között, mint valami istenverte kóboráram. Ráadásul az automaták monoton hangja sem borzolja az idegeidet, amikor érzéketlenül mondja 20 percig, hogy: "Kérem, várjon! Hívása fontos számunkra!", csak betelefonálsz, és azonnal hús-vér emberek fogadnak, ami számomra ebben a rohanó világban már igazi értéknek számít!

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, próbáld ki weboldalunkról az ingyen letölthető demó verziót, és győződj meg a fentiekről a saját szemeddel!

Szerző: Farkas Attika

www.wscad.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek