Teljes körű minőségmenedzsment

Az egész ellátási láncra kiterjeszthető minőségügyi folyamat

2014. november 10., hétfő, 18:20

Címkék: elemzőszoftver graphIT mérés minőségellenőrzés

A megfelelő minőségre való tervezés, ellenőrzés és a minőségi adatok kezelése, elemzése egyre fontosabbá válik és stratégiai versenyelőnyt jelent. Egy rossz döntés a minőségbiztosítás területén alááshatja a cég hosszú idő alatt nagy befektetéssel felépített pozitív képét a felhasználókban: az igazi, világszínvonalú vállalatok éppen ezért tudják, hogy a minőségi folyamataikat még a gyártás megkezdése előtt ki kell alakítani, a termék életciklus kezdeti szakaszában.

A graphIT Kft. a 2014-es évtől a Siemens hagyományos PLM termékei mellett forgalmazási jogot szerzett a Minőségmenedzsment (Quality Management) megoldásokra is. A termékcsalád a piacon létező egyetlen zárt láncú, teljes körű gépészeti minőségmenedzsment rendszer, magas minőségi igényű vállalatoknak. A megoldás az egész PLM folyamat során biztosítja a hozzáférést a megfelelő minőségi információkhoz.

 

Minőségmenedzsment munkafolyamat

A megoldás lefedi a tervezés és gyártás minden minőségügyi folyamatát: a termék mindegyik állapotában segítséget nyújt a hatékonyság növeléséhez és a költségek csökkentésében. Még a gyártás előtt ellenőrizhető és tervezhető, hogy a késztermék a lehető legmagasabb minőségű legyen, és a gyártás során a lehető legkevesebb selejt keletkezzen (Tűréselemzés, VA). Lehetővé teszi a minőségi szempontból kritikus méretek meghatározását, elemzését, optimalizálását és rögzítését, majd egyszerűen megtervezhető, szimulálható és végrehajtható a gyártandó termékek mérése egy virtuális, vagy valódi környezetben a gyártósoron (Offline mérőgép programozás, NX CMM). A tervezés és gyártás során keletkező tervezési és mérési adatok egy integrált, intelligens adatbázisban tárolhatóak, elemezhetőek, vagy közvetlenül a folyamat elejére a tervezéshez csatolhatóak, ahol további optimalizálás hajtható végre (Adatgyűjtés és elemzés, DPV).

A teljes ciklus során biztosítja a lehetőséget a modell létrehozásakor hozzáadott termék minőségi információk (PMI = Product and Manufacturing Information) újra felhasználására, és CAD formátum semlegessége révén lehetővé teszi bármilyen CAD szoftver használatát a modell elkészítéséhez.

A graphIT Kft. a megoldáshoz hasonlóan magas szintű, teljes körű szolgáltatást nyújt a Minőségmenedzsment portfolió minden eleméhez: tanácsadás, bevezetés, oktatás, terméktámogatás és karbantartás.

Három egyedi megoldás ezen területek támogatására

Tűrés elemzés – VA

A Variation Analysis geometriai méret és tűrés elemző eszköz, amellyel a gyártási és összeszerelési folyamatok, ingadozások és ezeknek okai modellezhetők még a termelés elindítása előtt, akár komplex, analitikus úton nem, vagy nehezen számítható esetekben is. A megoldás segítséget nyújt, hogy a gyártás egyenletesen jó minőségű legyen és kevesebb prototípus gyártására legyen szükség a gyorsabb és költséghatékonyabb termékfejlesztés érdekében, valamint biztosítja, hogy adott tűrések és összeszerelési folyamatok mellet az alkatrészek már a legelső alkalommal összeszerelhetőek lesznek. A Tűrés elemzés (VA) modul a Teamcenter Visualization környezetbe épül be, így egy helyen kezelhető a termékekhez kapcsolódó összes információ, valamint biztosítja a CAD semlegességet a megjelenítésre optimalizált JT formátum felhasználásával.

VA - Kritikus méretek meghatározása

A Tűrés elemzés modul lehetőséget ad a fejlesztés korai szakaszában, hogy elkerülhetőek legyenek a gyártás túlzott ingadozásaiból adódó minőségi problémák. A tervezési hibák kijavíthatóak még azelőtt, hogy bármilyen szerszámozással és prototípus gyártással költségek merülnének fel.

Koordináta mérőgép programozás (NX CMM)

Az NX CMM Inspection Programming modul egyesíti a tervezés és a gyártási terület világát. Megoldást nyújt arra, hogy a gyorsan és pontosan lehessen teljes, ellenőrizhető mérőprogramokat készíteni a gyártó részleg koordináta és NC mérőgépeire a már megszokott NX CAD környezetből. Lehetőség van mérőprogramok létrehozására „offline” módban, automatikusan a termék minőség (PMI) adatokból, amelynek segítségével a mérés programozási ideje radikálisan, akár 80%-kal is csökkenhet. Ezeknek a mérőprogramoknak a futtatására is lehetőség van virtuális környezetben ellenőrzés céljából, majd valós környezetben a mérőgépen. A mérőgép által mért adatokat közvetlenül vissza lehet csatolni a tervező programba, ahol összehasonlíthatóak és elemezhetőek az eredeti, tervezett méretekhez képest.

A koordináta mérőgép programozás modullal a vállalatok számára lehetővé válik egy zárt láncú minőség irányítási folyamat létrehozása a gépészeti tervezés, gyártástervezés és a termelési részlegek összekapcsolásával. A folyamat alapja, hogy a mérőprogram az alkatrész geometria alapján automatikusan elkészíthető, az iparágban alkalmazott DMIS formátumba menthető, kihagyva a köztes fordítót. Így gyorsabban érvényesíthetők a mérnöki változtatások a gyártó részlegeken.

Az NX CMM közvetlenül támogatja a mérőprogram készítést a legelterjedtebb mérőgépekhez: Mitutoyo, Dea, Hexagon, Zeiss.

Mérési adatok gyűjtése és elemzése (DPV)

A Dimensional Planning and Validation megoldást jelent adatgyűjtésre, tárolásra és elemzésre a kiterjesztett vállalat számára földrajzi helytől függetlenül. Ez a megoldás egy felhasználóbarát környezeten keresztül teszi lehetővé a gyártási és minőségügyi költségek csökkentését azáltal, hogy bezárja a hurkot a tervezés és a gyártás között: gyors és lényegi hozzáférést ad azokhoz a tervezési és gyártási minőségi adatokhoz, amelyek közvetlenül befolyásolják a vállalat minőségügyi céljait. A DPV a Teamcenter Visualization megjelenítőt használja, beépül a már megszokott felhasználóbarát, integrált környezetbe, ezzel lehetővé teszi, hogy ugyanonnan érhető el a minőségre vonatkozó adat, ahonnan a termék más folyamatainak az adatai.

A DPV alkalmas SPC adatok valós idejű megjelenítésére és elemzésére, valamint a mérési és statisztikai adatokat automatikusan PDF vagy HTML jegyzőkönyv formájában archiválni lehet, amely lehetővé teszi, hogy bárhol, bármikor speciális program nélkül elérhetőek legyenek a legfontosabb minőségi információk.

Ennek a magas fokú integrációnak eredménye, hogy a minőségügyi folyamat kiterjeszthető az egész vállalatra és ellátási láncra, lehető téve, hogy földrajzilag bárhol folyhat a tervezés vagy a gyártás, nem kell attól tartani, hogy az információ a különböző részlegek között töredezetté vagy elérhetetlenné válik, hanem egy, integrált felületen keresztül kezelhető minden termékhez kapcsolódó adat. Az egész vállalat világszerte működő kapacitásait így a leghatékonyabban lehet kihasználni: bárhol előforduló meghibásodás esetén gyors beavatkozást tesz lehetővé és gyorsabban fejleszthetők magas minőségi követelményeknek megfelelő, innovatív termékek.

www.graphit.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek