Smart Wiring Application – új, intelligens Eplan-alkalmazás

Egyszerűsített vezetékezés a kapcsolószekrényekben

2016. március 20., vasárnap, 09:25

Címkék: eplan Eplan Platform 2.6 Eplan Pro Panel Hannover Messe 2016 kapcsolószekrény Smart Wiring Application vezetékezés

A kapcsolószekrények vezetékezése rengeteg időt és szakértelmet igénylő feladatnak számít, de az Eplan új megoldásával jelentősen leegyszerűsíthető a folyamat. A Smart Wiring Application a Hannoveri Vásáron kerül bemutatásra.

A szoftver vizuálisan jeleníti meg a kábelutakat és 100 százalékos mértékben elérhetővé teszi a digitális gyártási adatokat. A megoldás előnye, hogy használatával a folyamat automatikusan tartalmazza már az ellenőrzési lépéseket is. A felhasználók jelentős időmegtakarítást érhetnek el a last minute változások végrehajtása során is, mivel a szoftver a gyakran bonyolult projekt összehasonlítások kezelésére is képes.

Smart Wiring Application: az új szoftver lényegéről már a név is szinte mindent elmond. Az alkalmazás nagyban megkönnyíti a kapcsolószekrények vezetékezésének teljes folyamatát. Az Eplan új megoldása a Hannoveri Vásáron kerül bemutatásra. Lehet szó forrás-cél összerendelésről, végpontok kijelöléséről, keresztmetszetekről, színekről, kábelhosszakról, végbekötésekről, vagy pontos kábelvezetésről: a szoftver minden szükséges kábelezési és műszaki adatot vizualizál a kapcsolószekrény összeállításához. Nincs többé szükség az időigényes, sok hibázási lehetőséget tartalmazó és szaktudást igénylő kapcsolási rajz-alapú vezetékezésre. A Smart Wiring Application digitális ábrázolása a virtuális modell Eplan Pro Panelban készült 3D-elrendezésére hivatkozik, de nélküle is használható. Erre jó példa, hogy a szükséges csatlakozási információkat tartalmazó Excel-listák olvashatók a programban; a kábelutak és az összeszerelési lépések 3D megjelenítése így ugyan nem megoldható, de nincs akadálya a lépésről lépésre történő kivitelezésnek és az utolsó pillanatban történő változtatásokhoz tartozó különféle csatlakozólisták összehasonlításának. A munkatársak egyértelmű információkat kapnak arról, hogy hol tart a kábelutak kialakítása, milyen vezetékeket kell még elhelyezniük, milyen változtatásokat kell még feltétlenül megcsinálniuk és hogyan fogjanak hozzá azokhoz. A Smart Wiring Application az Eplan Platform 2.6 verziójában válik elérhetővé 2016 szeptemberében.

Smart Wiring Application: az alkalmazás a műszaki adatok alapján lépésről lépésre segíti a kapcsolószekrény összeállítását

Rendszervezérelt alkalmazás

A szoftver menüje minden egyes kapcsolódásról világos képet ad. Ez az információ a berendezések vizualizációjával – beleértve a csatlakozó pontokat és a kapcsolószekrényen belül tervezett kábelutakat is – egészíthető ki. A szoftver további tájékoztatást nyújt a szükséges keresztmetszetekről, a használatos színekről és a végbekötés módjáról: például krimpelést, vagy ultrahangos hegesztést alkalmazzanak. Pontosan kijelzi azt is, hogy a vezeték melyik kábelkötegbe tartozik, ezáltal minden csatlakozás és minden munkamozzanat világosan érthetővé és átláthatóvá válik. Amint egy csatlakozás vezetékezése teljesen elkészül, a szoftver zöld utat enged a folytatásnak. Ez rendkívül hasznos abban az esetben, ha a munka több műszakon át húzódik: a kollégák ott folytathatják a vezetékezés folyamatát, ahol az előző műszak abbahagyta.

Az utolsó pillanatban történt változtatások gyors végrehajtása

A Smart Wiring Application igazi erőssége a last minute változtatások kapcsán mutatkozik meg, amelyek egyszerűen az Eplan Pro Panelben regisztrálhatók, majd frissíthetők. A szoftver segítségével a két projekt státusza egymáshoz képest összehasonlítható és minden eltérés dokumentált, ami a manuális feldolgozáshoz képest hatalmas időmegtakarítással jár. Az alkalmazás minden elavult – már elvégzett, de később eltávolított csatlakozást – és minden még elvégzendő vezetékezést megmutat. Mindez azt jelenti, hogy a kábelek keresgélésére és a változtatások a teljes vezetékezésre és a gyártási folyamatra gyakorolt hatásának átgondolására fordított rengeteg időt a jövőben hasznosabb feladatoknak szentelhetjük.


Háttér

A kapcsolószekrény összeállítására fordított idő akár 43 százaléka fordítódhat pusztán a vezetékezésre (az adott alkalmazástól függően). A folyamat tehát rendkívül időigényes és mindemellett hatalmas szaktudást is igényel. Milyen csatlakozásokat kell létrehoznunk és hogyan készíthetünk optimális kábelutakat? Az ellenőrzés-technológia témakörében tartozó kérdések gyakran kerülnek elő a vezetékezés alapjául szolgáló kapcsolási rajzok tanulmányozása során. Ennek eredményeként a magasan képzett szakemberek képesek áramkör kapcsolási rajzok százaiban elveszni a vezetékek szerelése és telepítése közben, hiszen a megvalósítás nem minden esetben egyértelmű. A Smart Wiring Application használatával a megtakarított idő hasznos feladatok elvégzésére fordítható.

A Smart Wiring Application előnyei

  • Integrált munkafolyamat a vevői követelmények megadásától a tervezésen át egészen a gyártási és tesztfázisig
  • 100%-ban digitális adatok
  • Vezetékezés kapcsolási rajzok nélkül
  • Tökéletes megjelenítés
  • A munkatársak lépésről lépésre történő segítése
  • Az utolsó pillanatban történt változtatások projekt összehasonlítása
  • A vezetékezés státuszának kijelzése
  • A munkafolyamatok jobb skálázhatósága

Az Eplan a Hannoveri Vásáron: 6-os pavilon, K16 stand

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek