EPLAN Platform 2.3: beépített előzetes tervezés

2014. január 23., csütörtök, 14:23

Címkék: cad előzetes tervezés eplan Eplan Software & Service termékterbezés

Az előzetes tervezés és a részletes tervezés egymással szorosan összetartozó projektszakaszok, de összehangolásuk eddig nem volt lehetséges. Az EPLAN most megoldotta ezt a problémát, ráadásul az új EPLAN Platform 2.3 verzióban található innovatív funkciók javítják a projektek és a projektadatok minőségét, ugyanakkor csökkentik az előállítási költségeket.

Az előzetes tervezés meghatározó fázis egy tervezési folyamat során. Ekkor történik a gépek, berendezések műszaki koncepcióinak kialakítása és a projektadatok mennyiségének előzetes becslése is. Az új EPLAN Platform 2.3 úttörőszerepet játszik az innovatív tervezés e kulcsfontosságú fázisában. Legyen szó akár grafikai áttekintésekről, funkcióhivatkozásokról, a meghajtók, érzékelők és PLC be/kimeneti pontok kezdeti projektadatairól vagy alkatrészlistákra vonatkozó számításokról – a széleskörű előzetes tervezés során definiált adatok később közvetlenül feldolgozhatóak lesznek az EPLAN platformon. Egy későbbi kapcsolószekrény gyártása és a részletes rendszerkidolgozás már ezen az átfogó adathalmazon alapszik – anélkül, hogy új adatot kellene bevinni vagy más rendszerből átemelni. A felhasználók ezzel a nagyon egyszerű tervezési módszerrel tovább javíthatják a projekt minőséget, és csökkenthetik az előállításra szánt költségeket.

Összevont tervezési folyamat az előzetes tervezéstől a komplett tervkidolgozásig
– a különböző rendszerek áttekintésétől az elektromos kapcsolási rajzig

Az előzetes tervezés központi párbeszédablaka az új előzetes tervezési böngésző. Ebben a párbeszédablakban jelennek meg az előzetes tervezés meghatározott szegmensei, és itt kezelik azokat a projektben is. Az előzetes tervezési makrók használata, valamint a meglévő szegmensek „drag and drop” másolása és áthelyezése a gépi és üzemstruktúrák egyszerű létrehozását és szerkesztését teszi lehetővé. Másik megoldásként az EPLAN az előzetes tervezésben lehetőséget nyújt közvetlenül a grafikus szerkesztőben végezhető munkára is. Az előzetes tervezési szakaszban meghatározott adatok kiértékelések formájában kigyűjthetők és például alkatrészlisták  elkészítéséhez, vagy az árkalkulációhoz, vagy a munkaerő-ráfordítás kiszámításához felhasználhatóak. A folyamat összevonható. Az előzetes tervezésből kiindulva a következő fázis a részletes tervezés, azaz a kapcsolási rajz létrehozása és legyártása a már meglévő szegmensek másolásával és mozgatásával. Az adatrögzítés további lehetőségeként az előzetes tervezés során Exceltáblázatokból tudunk adatokat importálni az EPLAN-ba. Ez azt jelenti, hogy más tervezési részlegek információi is figyelembe vehetők, és ezzel az importálással automatikusan generálhatók előzetes tervezési szerkezetek.

Üzemi áttekintés (P&ID) és üzemi struktúra (böngésző)
az átlátható és integrált előzetes tervezés érdekében

Cégnévjegy

Az EPLAN Software & Service terméktervezési folyamatot felgyorsító, szoftveralapú mérnöki megoldásokat fejleszt. A komplex szakértői rendszerek maximális termelékenységet és adatintegrációt tesznek lehetővé. Az EPLAN személyre szabott CAD, PDM, PLM és ERP interfészeket hoz létre, ezzel együtt teljes körű szoftver-bevezetést, tanácsadást és képzést nyújt. Az innovatív fejlesztési kompetencia, a következetesen gyakorlati megközelítés és a nemzetközi jelenlét mind-mind a siker alapja. Az EPLAN a Rittal International leányvállalataként a világszerte 11 500 alkalmazottat foglalkoztató és 2011- ben 2,2 milliárd eurós árbevételt realizált Friedhelm Loh Group cégcsoport tagja. Ezzel a tőkeerős háttérrel az EPLAN név garancia a folytonos megújulásra és a beruházások biztonságára. Az EPLAN világszerte 50 országban van jelen, és így 40 ezer ügyfelet és összesen több mint 100 ezer telepített szoftvert támogat világszerte. A „Hatékony Tervezés” vállalati mottó az optimalizált, hatékony eljárásokban való szakértelmet és tapasztalatot hangsúlyozza ki, amely hosszú távú versenyképességet eredményez a cégek számára.

 
www.eplan.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. decemberi számában.
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek