A digitális gyártás első lépései

Van hatékonyabb megoldás az egyedi fejlesztésű Excel-táblázatoknál

2017. október 24., kedd, 06:00

Címkék: CAD/CAM/PLM graphIT Siemens PLM termeléstervezés termelésütemezés tervezői szoftver

A graphIT Kft., a Siemens PLM termékek Gold Partnere tovább bővítette a digitális gyártáshoz kapcsolódó portfólióját: nagy érdeklődésű szakmai nap keretében mutatták be a Simatic IT Preactor APS néven forgalmazott termeléstervezési és -ütemezési termékcsaládot.

A Siemens 2013 júniusában felvásárolta a Chippenham székhelyű, 1992-ben alapított Preactor-csoportot, amely már húsz éve fejlesztett szoftvermegoldásokat automatizált termeléstervezési folyamatokhoz. Az akvizíció eredményeként a német technológiai vállalat tovább erősítette pozícióját a gyártást és a logisztikai folyamatokat támogató ipari szoftverek piacán, és a Manufacturing Operations Management (MOM) területén meglévő kínálatát a Preactor APS (Advanced Planning and Scheduling) szoftvermegoldásaival bővítve egyedülálló megoldást biztosít felhasználóinak a termelési költségek csökkentésére és a szállítási határidők pontos betartására. A Simatic IT Preactor APS néven forgalmazott komplett gyártástervező és -ütemező csomagot eddig 75 országban közel ötezer kis-, közepes és nagyvállalat használja. Szeptembertől a hazai vállalatok számára is elérhető a szoftver, melynek legfontosabb alkalmazási lehetőségeiről a forgalmazó graphIT Kft. szakmai napján ismerkedhetett meg a számos iparágból érkező közel száz szakember.

- Ha jól tervezed előre a munkádat, később kevesebb problémád lesz. A termeléstervezés és -ütemezés lényege, hogy jó adatok alapján helyes döntéseket hozzunk – foglalja össze két mondatban a lényeget Molnár Zsolt, a graphIT Kft. digitális gyártási területekért felelős vezető konzulense. – A most bemutatott Simatic IT Preactor APS gyártástervezési és -ütemező szoftver a gyártási folyamatok szinkronizálásának köszönhetően nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést biztosít az erőforrások jobb kihasználtsága és a pontos szállítás növelése érdekében, miközben csökkenti a készletszinteket és a selejtet. Az is nyilvánvaló, hogy a digitális gyártás körülményei között a gyártók nem tudnak elég gyorsan és hatékonyan reagálni a változásokra a tervezési és ütemezési eszközök nélkül. Az Excel-táblázatok használatának kora lejárt, egy-egy módosítás végrehajtására nem lehet órákat vagy napokat várni – teszi hozzá a szakember.

A stratégiai tervezéstől a napi ütemezésig

Már a termeléstervezés elején számos kérdésre választ kell találnunk: például mit és hol gyártunk, lesz-e hozzá elég gépünk, több telephely esetén az egyes termékeket melyik helyszínen érdemes gyártani. De olyan stratégiai kérdések eldöntésében is segítségünkre lehet a termeléstervezés, hogy kell-e csarnokot bővíteni vagy új gépeket beszerezni. Ezekre a kérdésekre nyújt hatékony választ a Simatic IT Preactor AP, amely alkalmas a hosszú távú kapacitástervezésre, telephely-meghatározásra és a stratégiai döntések támogatására. A tervezés végrehajtható véges vagy végtelen kapacitású üzemmódban, a tervezési időtartamok lehetnek napok, hetek, hónapok vagy mindhárom kombinációja.

A részletes ütemterv készítésére a Simatic IT Preactor AS szolgál. A termékcsaládot úgy tervezték, hogy minden változat magas szintű ütemezési lehetőségekkel bírjon. A Preactor AS összes terméke interaktív, több kényszerrel együttműködő ütemezési rendszer. Ez azt jelenti, hogy az erőforrások rendelkezésre állását, a további korlátozásokat - például a szerszámok és az anyagok - mind figyelembe veszi az ütemezési folyamat során, hogy biztosítsa a gyártási környezet pontos modelljét. A rendeléseket gyorsan ütemezheti intelligens beépített szabályok segítségével, és a tervező képes arra is, hogy – tapasztalatai vagy új információk alapján belenyúljon az ütemtervbe – változtatásokat hajtson végre. A termékcsalád Standard csomagja rendelkezik az összes felsorolt funkcióval. Rendszeralapú ütemezést alkalmaz, amelyre a felhasználó rangsorolást vagy súlyozást alkalmazhat a megrendelések rangsorolása érdekében. Az ütemezés az erőforrások rendelkezésre állásának, a további korlátozásoknak és a megrendeléshez szükséges anyagoknak megfelelően történik. Az ütemezési folyamat során a Preactor AS Standard figyelembe veheti a különféle erőforrások különböző működési sebességét, használja a műveleti attribútumok alapján a sorrendfüggő átállási időt, és lehetővé teszi a műveletek közötti átfedéseket és a műveletek között szükséges időt.

A Professional szint számos további ütemezési optimalizálási szabályt tartalmaz olyan problémák kezelésére, mint az átállási idők minimalizálása, a preferált szekventálás és a kampányok (pl. termékszezonalitás esetén). A Preactor AS Professional szintjén a felhasználó képes végrehajtani az ügyfélspecifikus szabályokat arról, hogyan használják fel az anyagokat, és áttekintheti az összeszerelési folyamatot a nyersanyagoktól a késztermékekig. A Material Explorer grafikus képet mutat az anyagfüggőségekről, valamint a készletszintek diagramjairól az idő múlásával. A felhasználó láthatja, hogy hol keletkezik hiány, és dönthet, hogy korlátozásként tartja őket, vagy figyelmen kívül hagyja őket. A Preactor jól skálázható funkcionalitást nyújt a három fő csomagon keresztül (Standard, Professional és Untimate), amelyekkel a termelésütemezés teljes spektrumát lefedi.

A Preactor nyílt architektúrájú rendszer, könnyedén tud kapcsolódni ERP, MES és egyéb rendszerekhez annak érdekében, hogy az ütemezéshez adatokat szerezzen, illetve a létrehozott adatokat azok számára visszaadja. A Preactor MS SQL adatbázist használ, általában elégséges az MS SQL Express ingyenes adatbázis használata, nagyon nagy adatmennyiség esetén lehet szükség MS SQL szerver használatára. A beépített jelentések és egyedi lehetőségek is a standard MS SQL Reportinggal készíthetők. Egyszerű adatvarázslóval megadhatók az adatbázismező-összerendelések, -kapcsolatok. A Preactor MS SQL adatbázist használ az ütemezési adatok kezelésére, a tábla struktúra könnyen áttekinthető, igény esetén bővíthető. A fenti nyitottságnak köszönhetően nem lehet akadálya bármilyen informatikai környezetbe integrálásnak.

- Nagyon fontos azzal is tisztában lenni, hogy a Preactor nem fogja helyettesíteni a hozzáértő szakembert, a tervező szakmai tudására, tapasztalatára továbbra is szükség van.

Mi egy olyan eszközt kínálunk, amivel valóban hatékonyan tudja végezni a munkáját, és a szoftver segítségével biztosítjuk azokat a lehetőségeket, melyekkel jó döntés tud hozni – hangsúlyozza Molnár Zsolt. – Minden érdeklődőnek azt tanácsoljuk, hogy a bevezetés előtt jöjjenek el egy négynapos tanfolyamra, és vegyék igénybe az egy hónapos kipróbálási lehetőséget. Ezt követően eldönthetik, hogy melyik szoftvercsomagra van szükségük. Természetesen minden vevőnk számára szakmai támogatást nyújtunk, hogy minél előbb élvezhessék a digitális gyártás felé megtett első lépések eredményeit – mondja a graphIT vezető konzultánsa.

graphIT

www.graphit.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek